35 Ποιητές κάτω των 35 ετών στον Κήπο τού Νομισματικού Μουσείου.

Η Λυδία Κονιόρδου Σημαντικό Κεφάλαιο Πνευματικό για τον Πολιτισμό τού Τόπου μας. Μια γυναίκα τόσο πετυχημένη στο Θέατρο που μόνο με τις προκατόχους της στο αξίωμα Μελίνα Μερκούρη και Άννα Συνοδινού μπορεί να συγκριθεί. Μεγίστη τραγωδός, αλλά και λάτρις της Ποιήσεως όπως αποδείχτηκε την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Οικία Ερρίκου Σλήμαν).

 

35 ποιητές κάτω των 35 ετών και τα χάλκινα όργανα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα της άξιας διευθύντριας Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού μας, της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ANALOGIO FESTIVAL Κυρίας Σίσσυ Παπαθανασίου, της πλέον αποτελεσματικής Manager στο χώρο της Πολιτιστικής Διαχείρισης…

Ποιητικός απολογισμός αυτής της εκδήλωσης από τον κριτικό Λογοτεχνίας και Θεάτρου Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις την πόλη μας να ξαναζωντανεύει και να αναπνέει ζωογόνο Πολιτισμό σε όλες τις ποιητικές του εκφράσεις. Φυσικά και ήμουνα από τους πρώτους που δεν έχασε διόλου καιρό κι έφτασε στον φιλόξενο κήπο του Νομισματικού μας Μουσείου (πάλαι ποτέ οικία Σλήμαν) προκειμένου να ξεδιψάσω με τα νάματα τριάντα πέντε νέων ποιητών, πολλούς από τους οποίους τίμησα εγκαίρως κι από τους πρώτους με τις διθυραμβικές και καλόγνωμες λογοτεχνικές κριτικές μου.

Όμως άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή κι εχειροκρότησα θερμώς εκείνους κι εκείνες που δεν ήξερα μέχρι εκείνη τη στιγμή (ελάχιστοι, είν’ αλήθεια, αλλά αποκάλυψη)…

Παρά τον θόρυβο της Πανεπιστημίου που είχε φορέσει τα κυριακάτικά της, χελιδόνια και πεταλούδες έκαναν την διακριτική εμφάνισή τους, τα μεν τρώγοντας έντομα, οι δε τρυγώντας νέκταρ από τα λουλούδια και μαζί με τις φωνές των νεαρών ποιητών που έμοιαζαν σα να βαραίνουν κάτω από το άχθος της προαιώνιας Σοφίας που κουβαλάει η ψυχούλα τους, ζήσαμε, στο κέντρο της Αθήνας μία από τις σπάνιες ευωχίες που μπορεί κανείς να φανταστεί.

«Η υπουργός μας», έτσι τη λέμε τώρα όλοι οι άνθρωποι του Θεάτρου, απλή και προσηνής, χαμογελαστή και δεκτική, απολάμβανε ιδιαίτερα την ποιητική μας παρέα και ο λόγος της συνεκτικός και περιεκτικός. Ας πληθαίνουν αυτοί οι ανιδιοτελείς άνθρωποι, έτσι ώστε να προσβλέπουμε με κάθε λογική αισιοδοξία σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον.

Δεν θα ξεχωρίσω εδώ κανέναν από τους ποιητές που παρέλασαν και τους άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή σημειώνοντας στο τεφτέρι μου, σαν κριτικός που σέβεται τον εαυτό του και την όποια καταξίωση κατακτά με εύστοχες και πρώιμες επισημάνσεις, πριν να είναι πια πολύ αργά κι ο λόγος του καταστεί περιττός ή άχρηστος, αφού θα ακολουθεί πλέον μίαν πεπατημένην.

Το θέμα είναι να αναπτερώσουμε τους νεοσσούς ήδη πριν αρχίσουν να πετάνε και να σχηματίζουν οχτάρια στο στερέωμα, ακριβώς όπως τα χελιδόνια, όπως οι πεταλούδες που δεν πετάνε ποτέ σε ευθείες.

Ο αττικός ουρανός μας φιλοδώρησε με μια εκτυφλωτική ηλιοφάνεια, όμως κανείς δεν φαινόταν ν’ αναζητεί τη σκιά. Μήτε το Σκότος βεβαίως. Αυτό είναι το μεγαλείο της χώρας μας. ΦΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΙ ΑΝΥΠΕΡΘΕΤΩΣ.

Η Υπουργός Πολιτισμού Κυρία Λυδία Κονιόρδου με τίμησε με μια σύντομη συνέντευξη απ’ την οποία κρατώ τη φράση: «Τα πάντα είναι ρυθμός. Ακόμα κι ο θόρυβος του δρόμου. Το Σύμπαν είναι ρυθμός, άρα θέατρο, ποίηση…» (Αμέσως μόλις μού σταλεί το video θα σας το επισυνάψω).

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε να είναι χαλκέντερη, έτσι ώστε να μας χαρίσει πολλές ωραίες πολιτιστικές και πολιτισμικές στιγμές, για το καλό όλων μας, για τον εμπλουτισμό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας με νέες, αμόλυντες φωνές που θα χαράξουν τις δικές τους ανεξίτηλες τροχιές στο στερέωμα της Τέχνης και της Λογοτεχνίας.

Κι αν ένας κριτικός αναγνωρίζεται από τους νεοσσούς που ανακαλύπτει, μία Υπουργός Πολιτισμού με τόσο εύστοχες διοργανώσεις και την άριστη επιλογή συνεργατών, που μοιάζει με αποτελεσματική «διανομή» κάποιου θεατρικού έργου που είναι εν εξελίξει, χαράζει τη δική της δεύτερη τροχιά στο στερέωμα τής Πολιτικής… μετά το ζενίθ το θεατρικό που έχει προ πολλού φτάσει και κατακτήσει.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

info:

Ομιλία τής Διευθύντριας Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού, Κυρίας Σίσσυ Παπαθανασίου:

 

Καλημέρα,

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στους υπέροχους κήπους του Νομισματικού Μουσείου.

Θα ήθελα πρώτα απ΄ολα, να ευχαριστήσω όλους όσοι δούλεψαν, εντός και εκτός Υπουργείου, ώστε να οργανωθεί αυτή η εκδήλωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ευχηθώ να αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης σειράς ανάλογων εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Οι ποιητές που θα ακούσουμε σήμερα να διαβάζουν ποιήματά τους είναι νέοι, όλοι κάτω των 35 χρονών.

 

Όλοι τους με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι περισσότεροι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα.

Σπούδασαν Νομικά, Μαθηματικά, Ψυχανάλυση, Παιδαγωγικά, Ιστορία, Φιλοσοφία, Οικονομικά, Μάρκετινγκ και Πολιτιστική Διαχείριση, Υπολογιστές, Φιλολογίες, Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και ανά το κόσμο, στο Λονδίνο στο Παρίσι, τη Ρώμη κ.α. Γράφουν στα ελληνικά. Μιλάνε καλά ξένες γλώσσες. Ορισμένοι είναι και μεταφραστές

 

Εχουν οι πιο πολλοί ζήσει στο εξωτερικό. Επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία τους εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Είναι οπλισμένοι με γνώση, με ταλέντο, με οξυδέρκεια, και κυρίως με ευαισθησία και χιούμορ.

Η βεντάλια  της ποίησης τους είναι μεγάλη ως προς το ύφος και τις θεματικές, τις προσλαμβάνουσες και τις εκλεκτικές τους συγγένειες.

 

Δεν περιορίζονται σε ήδη υπάρχούσες πνευματικές συμμαχίες. Συσπειρώνονται και κάνουν εμφανή την παρουσία τους δημιουργώντας νέους πυρήνες που καταγράφονται στον χρόνο και στον τόπο τους, που είναι άλλωστε και ο δικός μας χρόνος και ο δικός μας τόπος.

Αντλούν από την κοινή μας κοινωνική πραγματικότητα και σίγουρα, την ανατροφοδοτούν με το έργο και την παρουσία τους.

Αυτοί οι νέοι δημιουργοί που έχουμε σήμερα μαζί μας, και ορισμένοι άλλοι που δεν μπορούσαν να είναι για διάφορους λόγους, είναι η φωνή της Ελλάδας σήμερα. Ας τους ακούσουμε.

 

Σύντομα βιογραφικά των ποιητών και ποιητριών που συμμετέσχον:

 

 

Η Μαρία Αγγελοπούλου γεννήθηκε το 1988. Είναι νοσηλεύτρια και μητέρα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Η απουσιολόγος” (Θράκα, 2016).

 

Ο Λευτέρης Αχμέτης γεννήθηκε στο Κιάτο το 1986. Ασχολείται  με το θέατρο  ως μέλος της Σικυώνιας Σκηνής. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Επτά” (Εκάτη, 2014, υποψήφιο για βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα) και “Ιντερμέδιο” (Εκάτη, 2017). Διατηρεί το μπλογκ “Και τι άλλο είναι η τέχνη παρά λεπτομέρειες”.

 

Η Σάντι Βασιλείου γεννήθηκε το 1995. Ζει στην Αθήνα, όπου σπουδάζει Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “28 μέρες κάτω από τη Γη” (Θράκα, 2017).

 

Ο Νίκος Βιολάρηςγεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. ΣπούδασεΙστορία. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Πέρα απ’ τη μέρα” (Γαβριηλίδης, 2005) και “Αχτίδες νυχτόβιες” (Γαβριηλίδης, 2009). Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις.

 

Η Άννα Γρίβα γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στην Αθήνα και Ιστορία της λογοτεχνίας στη Ρώμη. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Η φωνή του σκοτωμένου” (Χαραμάδα, 2010), “Οι μέρες που ήμασταν άγριοι” (Γαβριηλίδης, 2012), “Έτσι είναι τα πουλιά” (Γαβριηλίδης, 2015), “Σκοτεινή κλωστή δεμένη” (Γαβριηλίδης, 2017).Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά).

 

Ο Θάνος Γώγος γεννήθηκε το 1985 στη Λάρισα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού “Θράκα” και συνιδρυτής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Μεταιχμιακή χαρά” (Φαρφουλάς, 2013) και “Γλασκώβη” (Θράκα, 2014).

 

Ο Νίκος Ερηνάκης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα, φιλοσοφία & συγκριτική λογοτεχνία και φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών στην Αγγλία. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Σήμερα διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,είναι επιστημονικός υπεύθυνος του “Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ENA)” και μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει εκδώσει δύο βιβλία ποίησης: “Σύντομα όλα θα καίγονται και θα φωτίζουν τα μάτια σου” (Ροές, 2009) και “Ανάμεσα σε όσα πέφτει η σκιά” (Γαβριηλίδης, 2013). Έχει εκδώσει, επίσης, δύο βιβλία με μεταφράσεις ποιημάτων του Γκέοργκ Τρακλκαι του Πάουλ Τσέλαν. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε έξι γλώσσες. Το 2017εκδόθηκε στη Γαλλία το βιβλίο του “Ανάμεσα σε όσα πέφτει η σκιά” από τις εκδόσεις Desmos.

 

Η Κατερίνα Ζυγούρα γεννήθηκε το 1986 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το 2013, κέρδισε το Α’ Βραβείο Ποίησης στον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Αυτό την οδήγησε να εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή, “Κάτι μας διαφεύγει…” (iWrite, 2014), που τιμήθηκε την επόμενη χρονιάμε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ποιήτριας “Μαρία Πολυδούρη” του Δήμου Καλαμάτας (από κοινού με το “Ανταλλακτήριο ηδονών” της Δώρας Κασκάλη).

 

Ο Στάθης Ιντζές γεννήθηκε το 1986 στη Λάρισα, με καταγωγή από το Ν. Πήλιο, καιζει στην Αθήνα. Είναι εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού και των εκδόσεων Θράκα και δημιουργός της σειράς μεταφράσεων “Αργεντίνοι Ποιητές”. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Σεληνάκατος” (Μανδραγόρας, 2013), “Gadium” (Θράκα, 2017), και δύο βιβλία πεζογραφίας (“Οι τελευταίοι φανατικοί της στρωματσάδας” και “Οι ανειδίκευτοι δεν βγάζουν κιχ”).

 

Η ΣτέργιαΚάββαλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου.Είναι μεταφράστρια, ποιήτρια, πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Πλαστική άνοιξη” (Εκάτη, 2013, υποψήφια για βραβείο Γιάννη Βαρβέρη), ένα μυθιστόρημα, δύο συλλογές με διηγήματα, ένα θεατρικό έργο και πέντε βιβλία για παιδιά.

 

Ο Χρήστος Κολτσίδας γεννήθηκε το 1991 στην Καρδίτσα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Τα ορεινά” (Μελάνι, 2015), που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (από κοινού με την “Έκτη μέρα” της πεζογράφου Βασιλείας Γεωργίου).

 

[1ο διάλειμμα μουσικής από την ΚΟΑ…]

 

Η Χάρις Κοντού γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε διδακτορικό στην ψυχανάλυση στο UniversityCollege του Λονδίνου. Επίσης, παρακολούθησε το σεμινάριο ποίησης του ΕΚΕΒΙ με τον ποιητή Στρατή Πασχάλη. Εργάζεται ως ψυχολόγος σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και, παράλληλα, ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή  “Οι κερασιές το χειμώνα είναι μια κόκκινη επανάσταση” (Γαβριηλίδης 2012).

 

Η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη (ή,κατά κόσμον, Κωνσταντίνα Κουτσουρούμπα) γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε στο εργαστήριοποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος, στο περιοδικό του οποίου δημοσίευσε για πρώτη φορά ποιήματά της. Η πρώτη της ποιητική συλλογή, “Μυθογονία” (Μανδραγόρας, 2015) τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ποιήτριας “Μαρία Πολυδούρη” του Δήμου Καλαμάτας και με το Βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Ο Πάνος Κουτούλιας γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου ζει. Είναι φοιτητής στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Προϊστορία για έναν” εκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Υποκείμενο.

 

Η Παυλίνα Μάρβιν γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Ιστορία. Εκπονεί διδακτορική διατριβή με αντικείμενο την πολιτιστική πολιτική και την πολιτική βιβλίου και, παράλληλα, εργάζεται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με τη θεατρική αγωγή για παιδιά. Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα και πεζά, “Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου” (Κίχλη). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, κ.ά. γλώσσες.

 

Ο Ανέστης Μελιδώνης γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος τηςΦιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Αστέρια από χαρτί” (Γαβριηλίδης, 2010, υποψήφιο για Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού “Διαβάζω”) και “Επιστρέφω στο κύμα” (Γαβριηλίδης, 2012). Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες.

 

Ο Παναγιώτης Μηλιώτης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Παρακολούθησε το ποιητικό εργαστήρι του ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Μια ανάσα δρόμο” (ArsNocturna, 2013, Βραβείο “Γιάννη Βαρβέρη” Εταιρείας Συγγραφέων) και “Το σκίτσο στην ντουλάπα” (Θράκα, 2017).

Ο Χαρίλαος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Ασχολείται µε την έρευνα, τη διδασκαλία και την άσκηση της νοµικής, έχοντας ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές στο Λονδίνο. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, “Αλεπού στον αυτοκινητόδρομο”, εκδόθηκε το 2015 από τις εκδόσεις Μελάνι.

 

Η Λήδα Ντόντου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρασβούργο. Ασχολείται με τη ζωγραφική (εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, εικονογράφηση εξωφύλλων), τη φωτογραφία και τη συγγραφή. Κείμενά της έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά (Φρέαρ, Διάστιχο, Bibliotheque, Θράκα, Πλανόδιον). Αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη της συλλογή με μικρά ποιητικά πεζά.

 

Ο Φάνης Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι διδάκτοραςπολιτικής οικονομίας τουΕθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υπηρετεί τη θητεία του στο στρατό. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Πλυντήριο άστρων” (Λογότεχνον, 2013), “Η θάλασσα με τα 150 επίπεδα” (Κουκούτσι, 2015) και “Διώρυγα μεταξύ νεφών” (Θράκα, 2018).

 

Η Μυρτώ Παπαχριστοφόρου γεννήθηκε στη Λευκωσίατης Κύπρου. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Η πρώτη της ποιητική  συλλογή με τίτλο “Η άλλη θάλασσα” (Περισπωμένη, 2016, με 13 υδατογραφίες της Κατερίνας Ατταλίδου), τιμήθηκε με το Βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών, ως“η καλύτερη εκδοθείσαποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση, ποιητή”. Οι μεταφράσεις της πρόκειται να εκδοθούν από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

 

Ο Χρήστος Σιορίκης γεννήθηκε το 1989 στο Αγρίνιο. Εργάζεται ως δάσκαλος και ως καθηγητής ισπανικών. Έχει ειδικευτεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη διδακτική της λογοτεχνίας. Ο ίδιος μεταφράζει λογοτεχνία από τα ισπανικά-όπως λ.χ. το βιβλίο του Χούλιο Κορτάσαρ, “Ο λόγος της αρκούδας”, για την εικονογραφημένη έκδοσή του (εκδόσεις Πάπυρος, 2015). Το πρώτο του βιβλίο ποίησης, “Η πρώτη φορά”,θα κυκλοφορήσει το 2018από τις εκδόσεις Αντίποδες.

 

[2ο διάλειμμα μουσικής από την ΚΟΑ…]

 

H Δανάη Σιώζιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρλσρούη και στην Καρδίτσα. Σπούδασε αγγλική &ελληνική φιλολογία και, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, πολιτιστική διαχείριση και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήτανσυνεκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού “Τεφλόν”. Η πρώτη της ποιητική συλλογή, “Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια” (Αντίποδες, 2016), τιμήθηκε με το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή Γιάννης Βαρβέρης της Εταιρείας Συγγραφέων.Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες (Austerity Measures) και έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά κ.ά.).

Ο Πέτρος Σκυθιώτης γεννήθηκε το 1992 στη Λάρισα. Σπούδασε παιδαγωγικά. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Συνθήκη ισορροπίας (Θράκα, 2014) και “Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του ΊανΜάρκεζιτς” (Θράκα, 2018).Το 2015 έλαβε μέρος στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, στο πλαίσιο της 12ης ΔΕΒΘ.

 

Ο Γιώργος Χ. Στεργιόπουλοςγεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Έκανε σπουδές Θεωρίας και Αρμονίας της Μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας (1993 – 2000) και στη συνέχεια φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Κλασικού Φλάουτου. Έχει πτυχίο Επιστήμης των Υπολογιστών (Πανεπιστήμιο Πειραιά, 2008), M.Sc. Πληροφοριακών Συστημάτων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2011) και Διδακτορικό στην Ασφάλεια Υπολογιστών και Κρίσιμων Υποδομών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2015). Διδάσκει ως Λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές:”Η διάβολος” (Εκδόσεις των Φίλων, 2011, Β’ βραβείο Ποίησης στο 32ο Συμπόσιο Ποίησης του Παν. Πατρών& υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα), “Κατά Χρόνον Ευαγγέλιο” (Εκδόσεις των Φίλων, 2012),”Εξορία στην Γέννηση” (Γαβριηλίδης, 2015).

 

Η Ελένη Τζατζιμάκη γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης (ParisIV). Ως φιλόλογος ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστεςκαι, ερευνητικά, με ζητήματα φύλου και πολιτισμού στηλογοτεχνία. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική τζαζ και το τραγούδι. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές:”Η μαγεία της Άνωσης” (Μελάνι, 2009, υποψήφιο για Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού “Διαβάζω”), “Μετά την ενηλικίωση” (Μελάνι, 2012), “Σε ποιον ανήκει μια ιστορία;” (δίγλωσση έκδοση, ελληνικά-αγγλικά, Μελάνι, 2015). Το 2011 συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ, εκ μέρους του περιοδικού “Ποιητική”.

 

Ο Μάξιμος Τρεκλίδης γεννήθηκε το 1992 στα Γιάννενα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Εωθινά βαλς ενός μόνου” (Γαβριηλίδης, 2016).

 

Ο Θωμάς Τσαλαπάτης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι ποιητής, θεατρικός συγγραφέας & κριτικός λογοτεχνίας (εφημερίδες “Εποχή”και “Εφημερίδα των Συντακτών”), ενώ στο παρελθόν ασχολήθηκε με τοStandUpComedy. Το πρώτο του βιβλίο ποίησης, “Το ξημέρωμα είναι σφαγή Κύριε Κρακ” (Εκάτη, 2011), βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (από κοινού με το “Ιπποκράτους 15” του Θωμά Ιωάννου). Ακολούθησε η συλλογή “Άλμπα” (Εκάτη, 2015), που εκδόθηκε πρόσφατακαι στη Γαλλία (εκδόσεις Desmos, 2017) και διασκευάστηκε για το θέατρο, και τα θεατρικά έργα “Πνιγμός/Ανκόρ” (Μωβ Σκίουρος, 2017), μια παραγγελία τουΘεάτρουΆττις. Από τις εκδόσεις Εκάτη κυκλοφορεί ένα βιβλίο ποιημάτων τουW.B. Yeats που μετέφρασεμαζί με τον Μιχάλη Παπαντωνόπουλο. Κείμενά του δημοσιεύονται στοιστολόγιο“GrouchoMarxism: Είδα ένα όνειρο ωραίο σαν διαφήμιση”.

Ο Λευτέρης Τσώνης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Αλίμου) και ασχολήθηκε με τη δραματοθεραπεία(μαθητεύοντας δίπλα στον Βαγγέλη Μίχα). Στο παρελθόν έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Το αλκοολόγιο” (Εκάτη, 2015).

 

Η Μαρία Φίλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Για το πρώτο της βιβλίο ποίησης, “Το πιο παράξενο απόκτημα των εντόμων” (Μελάνι, 2014), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (από κοινού με τον πεζογράφο Χρίστο Κυθρεώτη) και με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού “Αναγνώστης”.

 

Ο Νίκος Φιλντίσης, γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα, με καταγωγή από τους Γαργαλιάνους. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ανοσολογία στο King’sCollege του Λονδίνου.Έχει εκδώσει τις ποιητικέςσυλλογές “Το παραβάν” (Οδός Πανός, 2012) και “Υδράργυρος” (Οδός Πανός, 2016).

 

OΠέτρος Φωκιανός γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Είναι πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, ενώ παράλληλα παρακολουθεί το ποιητικό εργαστήρι του Ιδρύματος“Τάκης Σινόπουλος”. Στο παρελθόν διακρίθηκε σε ποιητικούς διαγωνισμούς της Βουλής των Εφήβων, καθώς και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 2017 δημοσίευσεγια πρώτη φορά ποιήματα στο περιοδικό “Φρέαρ”. Αυτή την εποχή γράφει την πρώτη του ποιητική συλλογή.

 

Η Νάντη Χατζηγεωργίου γεννήθηκε το 1991. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά (Φρέαρ, Τεφλόν, The Books’ Journal, κ.ά.). Δεν έχει εκδώσει ακόμα το πρώτο της βιβλίο.

 

Ο Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους γεννήθηκετο 1987 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λήμνο. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής, με περαιτέρω σπουδές στη Σημειωτική. Ασχολείται με την επιμέλεια και τη διόρθωση κειμένων. Δεν έχει εκδώσει ακόμα το πρώτο του ποιητικό βιβλίο.

 

Η Βάσω Χριστοδούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “60 αποχρώσεις του μαύρου σε φόντο λευκό” (Λογείον, 2012). Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά.Διατηρεί το ιστολόγιο ”τα αδέσποτα”.

 

Advertisements
Συλλογὴ εἰκόνων | Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Διάφορα, Θέατρο, Λογοτεχνία. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ 35 Ποιητές κάτω των 35 ετών στον Κήπο τού Νομισματικού Μουσείου.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Η Υπουργός Πολιτισμού κι εξαίρετη τραγωδός Λυδία Κονιόρδου μιλάει την Κυριακή 22/4/2018 στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου με τον ποιητή και

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.