Αθάνατος Κορνάρος, για πάντα!!!

 

Μια ρομαντική, συγκινητική βροχερή βραδιά με τις περιπέτειες τού Ερωτόκριτου και της Αρετούσας την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 20:30 ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 στο Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Η μεγάλη Ποίηση, όταν πατάει στην μακραίωνη παράδοση της ελληνικής γλώσσας είναι αυτόχρημα δραματική και χορευτική, αφού ο ρυθμός είναι αξεδιάλυτο συστατικό στοιχείο της και το συναίσθημα εκ των ουκ άνευ. Ας θυμηθούμε εδώ τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρο που κατακεραυνώνει τον «εγκεφαλικό» αριστοκράτη για τα άψυχα στιχουργήματά του και του δηλώνει ευθαρσώς και με γνώσιν των συνεπειών του Νόμου (το πλήρωσε με την υγεία του και τη ζωή του αυτό ο Μολιέρος)… ο Αλσέστ δηλώνει στον Ορόντ πως προτιμάει τα αγαπησιάρικα λαϊκά τραγουδάκια από τους περίπλοκους στίχους των γραμματιζούμενων που συνθέτουν ανοησίες σε αλεξανδρινό στίχο.

Αυτό ακριβώς θυμήθηκα χθες στην κατάμεστη αίθουσα της Οικίας Κατακουζηνού (Αμαλίας 4) παρακολουθώντας μια μαγική βραδιά – όχι δραματοποιημένης ποίησης – αλλά φυσικώς αδομένης κι αφηγουμένης ποιήσεως… Ήταν όλα τόσο υπέροχα και μοναδικά, ειδικά όταν τραγουδήσαμε όλοι μαζί στο τέλος την «υπογραφή» που βάζει (ως άλλος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) κάτω από το αριστούργημά του «Ερωτόκριτος» ο Βιτσέντζος Κορνάρος.

Όλοι οι καλλιτέχνες σεμνοί και κατανυκτικοί, εκφραστικοί και υπαινικτικοί, υποδηλωτικοί και συνδηλωτικοί, έδωσαν στο αριστούργημα αυτό της Κρητικής Λογοτεχνίας μίαν αχλύν σκανδιναβικού παραμυθιού με τη βροχή που έπεφτε έξω να συμβάλλει τα μάλα στη δημιουργία της καταλλήλου ατμοσφαίρας.

Τους αναφέρω όλους δίχως να ξεχωρίσω κανέναν, γιατί απέδωσαν μια δουλειά συνόλου που έφερε τα πάνω κάτω στη βαρετή μικροαστική πολιτιστική μας Αθήνα. Δεν χρειάζονται πολλά για να παραγάγεις πολιτισμό: το όραμα, οι άνθρωποι, ο χώρος και το συνδημιουργικό κοινό… Αρκεί. Κι ένα κερί, καβαφικόν…

Συμμετέσχον: Αθανασιάδου Στέλλα ερμηνεία, επιμέλεια κειμένων Βουδούρης Ανδρέας πιάνο Γραμματικός Αλέξης σαξόφωνο Μηλαθιανάκη Μαριλένα αφήγηση, ερμηνεία Ρόκκου Αγγελική, ερμηνεία Μηλαθιανάκης Μάριος φιλική συμμετοχή.

            Θαύμασα την υπομονή, τις διαχειριστικές ικανότητες και την αγάπη της Κυρίας Πελοποννησίου που αντιμετώπισε ένα ενθουσιώδες πλήθος ανυπόμονων επαρκών θεατών κι επέτυχε να συντελεστεί ακόμα ένα θαύμα στην οικία Κατακουζηνού. Το ζεύγος Κατακουζηνού θα ήταν περήφανο, αν υποθέσουμε πως θα μπορούσε από μία χωροχρονική σήραγγα να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα εις την οικίαν του. Άνθρωποι σαν την Κυρία Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, μουσειολόγο, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού είναι πολύτιμα κύτταρα πολιτισμού για τον τόπο μας, αφού με αίσθηση ευθύνης, ηρωισμού, αυτοθυσίας, αναλαμβάνουν νοερώς κι εμπράκτως να καλύψουν τα οργανωτικά κενά κάθε «μεσογειακής» κι αυτοσχεδίου νοοτροπίας μας. Ο ενθουσιασμός όμως καλύπτει στο τέλος τα πάντα κι η συγκίνηση επισκιάζει την όποια δυσθυμία ή αναπόφευκτη κι απρόβλεπτη περιστασιακή δυσλειτουργία που μπορεί να προσέλθει από την αθρόα κι απρόσκλητη προσέλευση του ενθουσιώδους κοινού, του διψασμένου για υψηλή ψυχ-αγωγία. Να είμαστε όλοι καλά και να δημιουργούμε ποιοτικά καλλιτεχνικά θαύματα στην Οικία Κατακουζηνού. Η επιτυχημένη αυτή παράσταση θα επαναληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Μην την χάσετε!!! Παρακαλώ παρακολουθήστε τον διαδικτυακό τόπο: http://katakouzenos.gr/erotokritos/


Δηλώνω πάντα αρωγός με τις όποιες δυνάμεις μου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού,

           

Κωνσταντίνος Μπούρας

https://www.konstantinosbouras.gr

 

 

Info:

 

http://katakouzenos.gr/erotokritos/

 

Διαφημίσεις
Συλλογὴ εἰκόνων | Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Θέατρο, Λογοτεχνία. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.