Η Μαίρη Ραζή εξομολογείται… στον αρχαίο της φίλο Κωνσταντίνο Μπούρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ

1. Μαίρη, τι κάνατε όλες εκείνες τις μέρες της αυστηρής καραντίνας; Προετοιμαστήκατε για το μέλλον; Κι αν ναι, πώς;

2. Ποιο είναι το μέλλον του παραδοσιακού θεάτρου όπως το ξέραμε; Η στενή σχέση θεατή-ηθοποιού στο “θέατρο δωματίου” θα εξακολουθεί να υφίσταται;

3. Το ραδιόφωνο; Τι ρόλο παίζει στη ζωή σου; Θα ξαναγυρίσουμε ίσως πάλι σε αυτό;

4. Έχεις κάνει πολλή τηλεόραση; Είναι πάρεργο, αναγκαστική καταφυγή για επαγγελματικούς λόγους ή πολύτιμη άσκηση υποκριτικής;

5. Διαλέγετε κυρίως ελληνικά έργα στο θεάτρο “Πρόβα”. Γιατί; Δεν σας απογοητεύουν ποτέ;

6. Διατηρείτε και σχολή θεάτρου και θεατρικό εργαστήρι για παιδιά. Πώς βγαίνετε οικονομικά; Επιχορηγείστε ή μήπως βασίζεστε περισσότερο στην καλοσύνη των περαστικών θεατών για να θυμηθούμε το “Λεωφορείο ο Πόθος” του αθάνατου Τεννεσσή Ουίλλιαμς;

7. Οι συγγραφείς που φιλοξενείτε είναι μάλλον σιτεμένοι. Χάθηκαν οι νέοι; Υπάρχει σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία;

8. Τι ρόλους θα ήθελες να παίξεις Μαίρη;

9. Η Επίδαυρος σού κλείνει το μάτι; Κι αν πήγαινες εκεί για πρώτη φορά τι θα διάλεγες;

10. Είσαι περισσότερο “θεατρική” ή “κινηματογραφική”; Υφίσταται αυτός ο διαχωρισμός;

11. Με τα παιδιά πώς νιώθεις; Γίνεσαι κι εσύ παιδί;

12. Αγαπάς τη δουλειά σου ή θα ήθελες να είχες διαλέξει κάποια άλλη;

13. Κόρη σου, η Κοραλία Τσόγκα έχει γίνει εξαίρετη ηθοποιός; Εσείς την σπρώξατε σε αυτό ή είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής;

14. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον; Μόλις ξανανοίξουν κανονικά τα θέατρα τι θα ανεβάσετε;

15. Πιστεύεις πως ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει παραστάσεις μέσα από όθόνες κινητών, τάμπλετ, λάπτοπ και κομπιούτερς;

16. Θα ήθελες να πας να δουλέψεις στο Χόλλυγουντ; Στο Μπρόουντγουέϊ;

17. Είσαι “εθνική” ηθοποιός (ethnic star);

18. Ζωγραφίζεις;

19. Γράφεις ποιήματα;


20. Τι μουσική ακούς;

21. Τι άλλο θα ήθελες να μας πεις χωρίς να σε ρωτήσουμε.

22. Σε ευχαριστούμε για την προθυμία σου. Είσαι πάντα καλοδιάθετη.

Φιλικά και με εκτίμηση,


Απαντήσεις ερωτήσεων

1.Μου έλειπαν όλοι οι συγγενείς, φίλοι, φίλες, συνάδερφοι, μαθητές, καθηγητές. Ένας καλός καφές με καλή παρέα. Ένα ουζάκι στην Πειραϊκή. Το θέατρο, τα γυρίσματα τέλος πάντων η απλή καθημερινότητα εγώ είμαι άνθρωπος της δράσης του δρόμου, δεν μου αρέσει να κάθομαι σπίτι. Δεν έκανα τίποτα απ΄ όσα κάνατε οι περισσότεροι. Ούτε Netflix ούτε σειρές ούτε τακτοποίηση συρταριών, ντουλαπιών ούτε τηλεόραση. Διάβασα δυο βιβλία, έγραψα δυο συνεντεύξεις, δούλεψα για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και του Θεάτρου. Διάβαζα εφημερίδες, αγωνιούσα για το αύριο και αγωνιώ. Tα μελλοντικά μου σχέδια είναι πάντα σε μια θετική τοποθέτηση χωρίς μιζέρια και αρνητικές σκέψεις. Φοβόμουν και φοβάμαι αλλά το διώχνω αυτό το συναίσθημα. Δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με face book και με διάφορες αμπελοφιλοσοφίες. Πάλεψα για την σωματική και ψυχική υγεία μου


2. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερο και σε εξέλιξη. Η μαγική σχέση πομπού δέκτη είναι το μεγαλείο του θεάτρου. Αυτή η αθέατη αμφίδρομη μοναδική επικοινωνία φυσικά θα εξακολουθεί να υφίσταται για πάντα.

3. Ακούω πολύ ραδιόφωνο. Μόλις ξυπνάω βάζω τον αγαπημένο μου σταθμό και στο αυτοκίνητο ακούω ενημερωτικές εκπομπές. Άσε που δουλεύω ακούγοντας ραδιόφωνο. Στη σχολή εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας από την είσοδο στις σκάλες ακούγεται πάντα μουσική. Νομίζω ότι το ραδιόφωνο είναι ένα ψυχαγωγικό μέσο αναντικατάστατο. Βοηθάει στην ανάπτυξη της φαντασίας καλλιεργεί τα αισθήματα και διαμορφώνει τις ευαισθησίες μας. Παλιότερα υπήρχαν ραδιοφωνικά σήριαλ και εκπομπές με θεατρικές παραστάσεις με σπουδαίους ηθοποιούς.

4. Την τηλεόραση την λατρεύω. Έχω παίξει σε σπουδαίες εκπομπές με αξιόλογους σκηνοθέτες, συγγραφείς και ηθοποιούς. Η δουλειά μου είναι ηθοποιός άρα εργάζομαι στην τηλεόραση για καλλιτεχνικούς και επαγγελματικούς λόγους. Δεν είναι αναγκαστική καταφυγή , είναι επιλογή μου. Η ελληνική τηλεόραση όταν έχει τις προϋποθέσεις κάνει θαύματα. Στην Ελλάδα δεν μας λείπουν τα ταλέντα μας λείπουν η οργάνωση και οι οικονομικοί προϋπολογισμοί. Όπως ξέρεις εγώ είμαι ταγμένη σε ένα θέατρο που επιλέγουμε εμείς έργα μακριά από ταμειακές επιταγές. Η τηλεόραση είναι πολύτιμη γιατί βοηθάει με τον τρόπο της την ύπαρξη μας στο θέατρο που γουστάρουμε να κάνουμε. Το κοινό το γνωρίζει και μας εμπιστεύεται. Έτσι εξηγείται και η 36χρονη παρουσία μας στο ποιοτικό θέατρο.

5. Έχουμε παρουσιάσει 85 έργα στο θέατρο Πρόβα. Τα 45 είναι έργα ξένων συγγραφέων και τα 40 ελλήνων. Είναι υποχρέωση μας να προάγουμε τους Έλληνες συγγραφείς και το ελληνικό ρεπερτόριο. Όταν τα έργα τους δεν δοκιμάζονται στη σκηνή και κοιμούνται στα συρτάρια τους μπαγιατεύουν. Από την πρώτη ανάγνωση εως την πρώτη παράσταση το έργο γυμνώνεται εξελίσσεται και η ελληνική δραματουργία προχωράει αφήνοντας την σφραγίδα της.

6. Βγαίνουμε οικονομικά γιατί δουλεύουμε πολύ. Σεβόμαστε τον θεατή και η σχέση μας με το κοινό είναι ιδιαίτερη, αγαπησιάρικη. Ξέρετε αντί για λουλούδια τι δώρα που μας φέρνουν; Ρίγανη , γλυκό κουταλιού , πέτρες από ηφαίστεια, σπιτικά λικέρ, χοντρό αλάτι, σπιτικό κέικ, χειροποίητα σοκολατάκια, κουραμπιέδες, μέλι , κουλούρια. Αυτά είναι τα παράσημα μου. Και ας μην ξεχνάω τα κρασιά από τα αμπέλια τους που φέρνουν στον Σωτήρη Τσόγκα τον σύζυγο μου. Είναι συγκινητική η αγάπη τους και μας κάνει πολύ πλούσιους. Υπάρχει ένα «πιστό» κοινό που μας ακολουθεί.

7. Οι συγγραφείς που επιλέγουμε δεν είναι σιτεμένοι συγγραφικά ίσως ηλικιακά αλλά όλα τα ελληνικά έργα που ανεβάσαμε ήταν άπαιχτα. Διαβάζω πολλά έργα νεοελλήνων συγγραφέων και υπάρχει σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία. Πολλές φορές ενώ μας αρέσει το ένα έργο δεν το ανεβάζουμε γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για μας. Οι Έλληνες συγγραφείς είναι ταλαντούχοι στην πλειοψηφία τους. Συνήθως ανεβαίνουν στα μικρά θέατρα γιατί οι μεγάλες αίθουσες χρειάζονται άλλες προδιαγραφές για να έχουν οικονομική επιτυχία. Φοβούνται οι επιχειρηματίες μην χάσουν χρήματα.

8. Α είμαι αχόρταγη. Αγαπώ και επιθυμώ πολλούς ρόλους. Πόσο θα ήθελα παίξω την Λυσιστράτη, Μάνα Κουράγιο, Μπερνάρντα Άλμπα και πολλούς άλλους ρόλους που έχω ζηλέψει μεγάλος ο κατάλογος αν και όταν σπούδαζα θέατρο τους ρόλους που επιθύμησα να παίξω τους έπαιξα. Κανονικά μετά από 60 έργα στο ενεργητικό μου θα έπρεπε να μην είμαι αχόρταγη.

9. Τη Λυσιστράτη.

10. Η υποκριτική δεν νομίζω ότι έχει περιορισμούς στην έκφραση της. Νομίζω ότι ο διαχωρισμός υφίσταται περισσότερο εξωτερικά χαρακτηριστικά στο σωματότυπο, στο πρόσωπο. Υπάρχει η αντίληψη ότι ένας ηθοποιός που παίζει πολύ στο θέατρο ίσως έχει μια μανιέρα ή μια υπερβολή στο παίξιμο του. Εγώ νομίζω ότι όσο πιο πολύ εξασκείς τα εκφραστικά σου μέσα τόσο πιο χρήσιμος είσαι για όλα τα είδη, κινηματογράφο, θέατρο, τηλεόραση.

11. Με τα παιδιά ξαναγίνομαι παιδί. Παίρνω δύναμη, ενέργεια, χαρά. Είναι σαν να ξαναπηγαίνω στο νηπιαγωγείο.

12. Λατρεύω τη δουλειά μου. Δεν θα ήθελα να διαλέξω καμία άλλη δουλειά. Δεν με ενδιαφέρει. Έχω καταφέρει να κάνω μόνον ότι μου αρέσει.

13. Η Κοραλία Τσόγκα πράγματι είναι σπουδαία ηθοποιός. Δεν μιλάω σαν μαμά αλλά σαν θεατής. Είναι τιμητικό που το επισημαίνεις κι εσύ. Σ’ ευχαριστώ.

14. Σχεδιάζουμε να ανεβάσουμε τους Παλαιστές του Στρατή Καρρά. Ένα σημαντικό έργο της ελληνικής δραματουργίας. Ο Μινωτής και η Παξινού όταν έφυγαν από το Εθνικό μ’ αυτό το έργο εγκαινίασαν το Ρεξ. Έκανε σπουδαία καριέρα σε Αμερική και σε Ρωσία. Ο Στρατής Καρράς ήταν πελάτης του πατέρα μου και ερχόταν στο εστιατόριο «Πρίγκηπο» της Φωκίωνος Νέγρη και έτρωγε καθημερινά. Έτσι τον γνώρισα κι εγώ φοιτήτρια τότε. Ένας γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Η κόρη μου ήταν συμφοιτήτρια με τον γιο του. Η ζωή έχει κύκλους, έχει σταθμούς τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Στρατής χαίρεται και μας κλείνει πονηρά το μάτι και μας εύχεται καλή επιτυχία.

15. Όχι! Δεν το πιστεύω! Δεν θέλω να είμαι απόλυτη και συντηρητική για κάθε καινούργιο που μπαίνει στην ζωή μας. Οι θεατρικές παραστάσεις είναι ζωντανή τέχνη υπάρχει πομπός και δέκτης είναι αμφίδρομη διαδικασία. Κάθε παράσταση διαμορφώνεται κι από την σύνθεση του κοινού, την ενέργεια, την συμμετοχή του. Χωρίς θεατές δεν γίνεται θέατρο. Υπήρχε κάποτε το θέατρο της Δευτέρας όπου μαγνητοσκοπούσαμε τις παραστάσεις, κάναμε ειδικές πρόβες, ειδικά γυρίσματα σκηνικά και διαφορετικά πλάνα. Ο θεατής ήταν ένας δηλαδή ο σκηνοθέτης. Αυτό είναι μια διαφορετική μορφή τέχνης που γίνεται με πολύ κόπο. Και φυσικά μπορείς να παρακολουθήσεις την παράσταση και από τον καναπέ του σπιτιού σου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με το ζωντανό θέατρο. Σκέψου να ξεκινάμε από το σπίτι τους διάφοροι άνθρωποι, διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων , οικονομικών και μορφωτικών επιπέδων και να έρχονται στο θέατρο να δουν μια παράσταση. Ξαφνικά γίνεται κάτι μαγικό όλα αυτά τα ετερόκλητα άτομα αυτή η αλλοπρόσαλλη σύνθεση ανθρώπων είναι το κοινό που κλαίει, γελάει, λυπάται και συ παίρνεις πίσω την ενέργεια τους και συμμετέχετε όλοι μαζί στο μαγικό παιχνίδι, ταξίδι που λέγεται θέατρο. Αυτή η σχέση θεατή και ηθοποιού είναι μοναδική αναντικατάστατη και δεν επαναλαμβάνεται ποτέ. Συμπέρασμα τα κομπιούτερ και τα ταμπλετ δεν έχουν σχέση με το ορθόδοξο θέατρο είναι κάτι άλλο. Η πορεία θα δείξει.

16.Ωραια θα ήταν αλλά εγώ από μικρή δεν μου άρεσε να πηγαίνω περιοδείες ούτε στην Ελλάδα. Οι μετακινήσεις με άγχωναν ήθελα να βρίσκομαι κοντά στον οικογενειακό μου ιστό στους συγγενείς μου, στις φίλες και τους φίλους μου , στους γονείς μου. Πάντα ένιωθα ασφαλής στο στενό μου περιβάλλον. Οπότε θα μου ήταν δύσκολο να φύγω και να πάω Αμερική για να κάνω καριέρα.

17. Δεν είμαι star είμαι ηθοποιός που διάλεξα έναν δύσκολο δρόμο. Με το θίασο Πρόβα και τον Σωτήρη Τσόγκα προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στο θεατρικό γίγνεσθαι και αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να διαμορφώσουμε ένα πιο απαιτητικό κοινό.

18. Μου αρέσει η ζωγραφική πάρα πολύ. Θαυμάζω πολλούς ζωγράφους. Δεν ζωγραφίζω καθόλου . Ούτε ένα σκίτσο μπορώ να κάνω. Η λατρεμένη περίοδος ζωγραφικής είναι ο ιμπρεσιονισμός. Ο αγαπημένος μου ζωγράφος.

19. Όχι δεν γράφω ποιήματα γράφω πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό θαυμάζω όλους τους συγγραφείς , θα έλεγα ότι ζηλεύω αυτήν την ικανότητά τους. Άλλωστε και συ γράφεις με μεγάλη ευκολία γι’ αυτό σε θαυμάζω αλλά και «ζηλεύω» αυτό σου το ταλέντο.

20. Ακούω πολύ μουσική. Από τη στιγμή που ξυπνάω βάζω το ραδιόφωνο ή ακούω διάφορα cd, έχω πολλούς δίσκους. Μ’ αρέσει πολύ η όπερα και ειδικά η Μαρία Κάλλας έχω δει όλες τις όπερες της Λυρικής και του Ηρωδείου. Μ΄ αρέσει πολύ κι ο Χοσέ Καρρέρας. Φυσικά ακούω ελληνική λαϊκή μουσική, την έντεχνη, τα ρεμπέτικα, τους σύγχρονους τραγουδοποιούς. Ακούω και ξένη μουσική. Μ’ αρέσει ο Leonard Koen , οι Beatles.

22. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος, χαρούμενος άνθρωπος, δεν ζηλεύω, είμαι ανήσυχη. Μ’ αρέσει πολύ η δουλειά μου, έχω πάντα διάφορα σχέδια, πολλούς στόχους στη ζωή μου και αυτό με κρατάει σε πνευματική εγρήγορση. Ε θα το πω είμαι πολύ καλή μαγείρισσα κάνω πολύ ωραίο παστίτσιο αλλά και τα περίφημα κεφτεδάκια της Ραζη.

Συλλογὴ εἰκόνων | Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Θέατρο. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.