Γιατί καλοκαίρι χωρίς Φεστιβάλ και Λυρική στο Ηρώδειό μας ΔΕΝ γίνεται…

ΈΝΑ ΟΝΕΙΡΙΚΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ, ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ

Γκαλά Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στις 21.00, με τους λυρικούς καλλιτέχνες:

Κρασσιμίρα Στογιάνοβα, Ρικκάρντο Μάσσι, Δημήτρης Πλατανιάς

και την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, στις 21.00, με τους λυρικούς καλλιτέχνες:

Τσέλια Κοστέα, Τζόρτζιο Μπερρούτζι, Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διηύθηνε αριστοτεχνικώς και με πλήρη επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων του ρωμαϊκού Ωδείου Ηρώδου του Αττικού ο Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

Ήταν μια σταγόνα αρμονικής πνευματικότητας. Το “κοχύλι” του Ηρωδείου άνοιξε και οι αθάνατες μελωδίες διακτινίστηκαν μέχρι τα πέρατα του Γαλαξία. Το σεβαστικό κι έκθαμβο κοινό εκστασιάστηκε, ενθουσιάστηκε και συμμετείχε διαδραστικά, άλλοτε βουβό κι άλλο …ηχηρότατο, με όλους τους τρόπους.

Επιτέλους, ανάπαυλα ανάμεσα σε καραντίνες, εστεμμένους ιούς, ανθεκτικούς ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες που αντέχουν πάνω σε επιφάνειες διαφόρων υλικών μέχρι να συναντήσουν τον ιδρώτα του χεριού μας.

Έχω διατελέσει υπεύθυνος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού επί δύο συναπτά έτη (1997 και 1998) και γνωρίζω όλες τις τεχνικές και ηχητικές δυσκολίες του απαιτητικού αυτού χώρου. Θαύμαζα λοιπόν και τον μαέστρο και τους υπεύθυνους για το “στήσιμο” (“mise en place”) των μουσικών, ακόμα και για το διαφανές παραπέτασμα από πλεξιγκλάς ανάμεσα στα κρουστά και στις …άρπες.

Αντίθετα, οι σολίστες δεν ακούγονταν πάντα, ειδικά όταν είχαν γυρισμένη την πλάτη στις πλάγιες, ακραίες κερκίδες. Την δεύτερη μέρα όμως, όταν τοποθετήθηκε ο τενόρος πίσω, πάνω από τις άρπες, τότε κλονίστηκε το κοίλον από τη φωνή του. Το ρωμαϊκό αυτό ωδείο (που διαφέρει αρχιτεκτονικώς από τα αρχαία θέατρα ως προς την μεγαλύτερη κλίση των κερκίδων – και όχι μόνον) ήταν εξαρχής σκεπασμένο με ξύλινη στέγη και ο τοίχος που χώριζε το προσκήνιο από τα παρασκήνια δεν ήταν τόσο …ξεδοντιασμένος. Όμως ο Χρόνος και οι φυσικές φθορές αλλοίωσαν την αρχική μορφή και ακουστική του αριστοτεχνικού αυτού κτηρίου, με αποτέλεσμα να είναι ένας πραγματικός εφιάλτης οι πρόβες των συμφωνικών ορχηστρών.

Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχία ήταν σχεδόν απόλυτη!!!

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρούσιασε δύο μοναδικά Γκαλά Όπερας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 26 και 28 Ιουλίου 2020, σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι πρωταγωνιστές της όπερας ερμήνευσαν άριες και ντουέτα από όπερες του ρεπερτορίου. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διήυθυνε ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι. Προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες, η Εθνική Λυρική Σκηνή, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, συνάντησε επιτυχώς το ενθουσιώδες και απαιτητικό κοινό της κάτω από τον αττικό ουρανό, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Δεν θα πέσω στην παγίδα (τουλάχιστον όχι αυτή τη φορά, γιατί ήταν όλοι εξαιρετικοί) να επισημάνω κάποια ελάχιστα (φωνητικά κυρίως) ολισθήματα που διέκρινα με το αυτί του επαρκούς ακροατή. Θέλω να θυμάμαι και σας προτείνω να θυμούμαστε αυτές τις δύο βραδιές ως διαμάντια πολιτισμού σε μια χρονιά που απείλησε την ελευθερία μας.

Μετά Λόγου Γνώσεως,

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

Αντιπρόεδρος της ΈΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ,

μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΟΥΝ…

http://www.konstantinosbouras.gr

info:

Γραφείο Τύπου ΕΛΣ

Τηλ. 213088-5741-5740

pressoffice@nationalopera.gr

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2020

Δελτίο τύπου

Γκαλά Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στις 21.00

Κρασσιμίρα Στογιάνοβα, Ρικκάρντο Μάσσι, Δημήτρης Πλατανιάς

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, στις 21.00

Τσέλια Κοστέα, Τζόρτζιο Μπερρούτζι, Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει δύο μοναδικά Γκαλά Όπερας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 26 και 28 Ιουλίου 2020, σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι πρωταγωνιστές της όπερας θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από όπερες του ρεπερτορίου. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι. Προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες, η Εθνική Λυρική Σκηνή, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, θα συναντήσει το κοινό της κάτω από τον αττικό ουρανό, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Την Κυριακή 26 Ιουλίου οι διεθνώς αναγνωρισμένοι πρωταγωνιστές της όπερας Κρασσιμίρα Στογιάνοβα, Ρικκάρντο Μάσσι, Δημήτρης Πλατανιάς θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι (Ριγολέττος, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), Καταλάνι (Η Βάλλυ), Πονκιέλλι (Η Τζοκόντα) και Πουτσίνι (Τουραντότ).

H Βουλγάρα υψίφωνος Κρασσιμίρα Στογιάνοβα είναι μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της όπερας της εποχής μας. Από το 1998 που ξεκίνησε η στενή συνεργασία της με την Κρατική Όπερα της Βιέννης έως σήμερα έχει κατακτήσει τα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα του πλανήτη ερμηνεύοντας τους πιο απαιτητικούς ρόλους των Βέρντι και Πουτσίνι, αλλά και Ρίχαρντ Στράους και σλαβικό ρεπερτόριο.

O Ιταλός τενόρος Ρικκάρντο Μάσσι –ένας από τους πιο συναρπαστικούς ερμηνευτές του ιταλικού spinto ρεπερτορίου– έλαβε τη διεθνή αναγνώριση πολύ νωρίς στην καριέρα του, καθώς οι ερμηνείες του στους εμβληματικούς ρόλους των Βέρντι και Πουτσίνι θεωρήθηκαν αξεπέραστες.

Ο σπουδαίος Έλληνας βαρύτονος της ΕΛΣ Δημήτρης Πλατανιάς, παράλληλα με τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα, έχει κατακτήσει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπερας, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους αρχιμουσικούς, έχει δουλέψει με σπουδαίους σκηνοθέτες, ενώ έχει μοιραστεί τη σκηνή με πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας.

Την Τρίτη 28 Ιουλίου, οι διεθνώς καταξιωμένοι πρωταγωνιστές της όπερας Τσέλια Κοστέα, Τζόρτζιο Μπερρούτζι, Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι (Λουίζα Μίλλερ, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου, Τραβιάτα), Πονκιέλλι (Η Τζοκόντα), Λεονκαβάλλο (Παλιάτσοι) και Πουτσίνι (Τόσκα).

Η σπουδαία πρωταγωνίστρια της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα έχει διακριθεί σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού και έχει διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στα μεγαλύτερα θέατρα και τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου. Οι ερμηνείες της σε εμβληματικούς ρόλους των Βέρντι και Πουτσίνι ξεχωρίζουν για την ευαισθησία τους.

Ο Ιταλός τενόρος Τζόρτζιο Μπερρούτζι έχει διακριθεί παγκοσμίως για τον λαμπερό, ζεστό ιταλικό του ήχο, καθώς και για τη μουσική και εκφραστική απόχρωση των ερμηνειών του. Η διεθνής σταδιοδρομία του περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα, αλλά και αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ.

Ο σπουδαίος Έλληνας βαρύτονος της ΕΛΣ Τάσης Χριστογιαννόπουλος, παράλληλα με τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα, έχει κατακτήσει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπερας, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους αρχιμουσικούς, έχει δουλέψει με σπουδαίους σκηνοθέτες, ενώ έχει μοιραστεί τη σκηνή με πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας.

Και στα δύο Γκαλά την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, ο οποίος έχει ευρύ ιταλικό οπερατικό ρεπερτόριο και έχει εμφανιστεί σε σπουδαία θέατρα στη χώρα του και παγκοσμίως, όπως μεταξύ άλλων: Ρώμη, Τόκυο, Βασιλική Σουηδική Όπερα, Λα Μονναί Βρυξελλών, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Όπερα Φρανκφούρτης, Κρατική Όπερα Βιέννης, Αρένα Βερόνας, Όπερα Ζυρίχης, Γκαίτεμποργκ, Βασιλικό Θέατρο Πάρμας, Νάπολη, Παρίσι, Μαγιόρκα, Νέα Υόρκη, Σύδνεϋ, Κοπεγχάγη, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Όπερα Σηάτλ, Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ κ.α.

Σημειώνεται ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, θα διατεθούν προς πώληση στο κοινό μόνο 2.000 θέσεις περίπου στο Ηρώδειο. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος για πρώτη φορά θα γίνει αρίθμηση και στις θέσεις του άνω διαζώματος. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας και για την ασφάλεια του κοινού, συστήνεται η έγκαιρη προσέλευση στον χώρο του Ηρωδείου.

Τιμές: 15, 20, 25, 35, 45, 55€ |Φοιτητικό, παιδικό: 12€ |Περιορισμένης ορατότητας 10€

Σημεία προπώλησης:

> Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τηλ. κέντρο: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742 |Καθημερινά 09.00-21.00

> Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)

Τηλεφωνική αγορά: +30 210 3272000 | Δε-Πα 10:00-16:00, Σα 10:00-15:00

>On line: www.nationalopera.gr, www. viva.gr και www.greekfestival.gr

Τα Γκαλά υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Συλλογὴ εἰκόνων | Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Θέατρο, Μουσική. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.