Lemon στο θέατρο Radar, ένα μιούζικαλ τσέπης με δύο υπέροχους ηθοποιούς

που τα δίνουν όλα επί σκηνής κι ερμηνεύουν το παράδοξο με τη μεγίστη φυσικότητα κι ακραία αληθοφάνεια

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Υπέροχο θέαμα, πέραν του συγκινητικού, μακράν του νοητικού, ένα συμπίλημα ήχων, κινήσεων κι εκφράσεων που συναρμόζονται στον δέκτη κάθε θεατή με έναν πρωτότυπο και μοναδικό (κάθε φορά) τρόπο. Το «επέκεινα» και το «εδώ», η ελευθερία κι η σκλαβιά, η ανάγκη του ανθρώπινου όντος για κάποια ψευδαίσθηση (έστω) τάξης σε ένα σύμπαν ρευστό κι εν εξελίξει… Υψηλή φιλοσοφία εμπράκτως δραματουργημένη με έναν τόσο αριστοτεχνικό τρόπο που δεν υπάρχουν κενά για να καλύψουν η σκηνοθέτης κι οι άψογοι ερμηνευτές.

Παράσταση με ρυθμό και έκδηλη σωματικότητα, κείμενο λαμπερό και σκηνικός χώρος που συνάδει με τους κλειστοφοβικούς χώρους των υπερωκεάνιων ατμόπλοιων των αρχών του προηγουμένου αιώνα.

Από τις πιο συναρπαστικές ερμηνείες που έχω δει φέτος από την αρχή της φθινοπωρινής-χειμερινής σαιζόν. Έμεινα άναυδος, όχι γιατί δεν το περίμενα, αφού σε αυτό το θέατρο έχω δει καλογυαλισμένες και σμιλεμένες στον Χρόνο παραστάσεις… Έμεινα άναυδος, γιατί είδα και διαπίστωσα για άλλη μια φορά πως υπάρχει σημαντικό θέατρο στην Ελλάδα από σπουδαίους ηθοποιούς που πρέπει να επισημανθούν και να ανακαλυφθούν από το πλατύ κοινό που είναι – δυστυχώς – κολλημένο στις οθόνες της τηλεόρασης.

Αυτοί οι ηθοποιοί (Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας) είναι διεθνείς κι αν δεν υπήρχε (;) το κώλυμα της γλώσσας θα μπορούσαν να διαπρέψουν οπουδήποτε. Εντός κι εκτός της ελληνόγλωσσης επικράτειάς μας.

Η σκηνοθέτις Γεωργία Τσαγκαράκη μεγαλούργησε επιτελώντας έναν σκηνικόν άθλον.

            Όλοι οι συντελεστές αξιέπαινοι:

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Λευτέρης Δούρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες – Trailer: Χάρης Γερμανίδης
Κατασκευή σκηνικού: Θωμάς Μαριάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας

Μια παραγωγή των Experimento

 

Μια παράσταση που συνιστώ ανεπιφύλακτα ακόμα και στο πιο απαιτητικό θεατρικό κοινό. Δεν έχει τίποτα το περίπλοκο ή ακαταλαβίστικο στην αφήγηση. Ακόμα κι οι κουλτουριάρηδες (eggheaded, ελληνιστί) θα ενθουσιαστούν, αφού εδώ έχουμε και καλογραμμένο θεατρικό έργο και άρτια αρθρωμένη επαγγελματική παράσταση και σκηνικός χώρος υπέροχα διακοσμημένος και θέατρο που σέβεται θεατές και καλλιτέχνες.

           
Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

 

Info:

 

https://www.culturenow.gr/lemon-se-skinothesia-georgias-tsagkaraki-sto-theatro-radar/

 

Η απίστευτη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, θα ζωντανεύει στο φιλόξενο Θέατρο Radar.

Οι δύο φίλοι, παρέα μ’ ένα πιάνο – μαγικό κουτί,  παίζουν τη μουσική του Ωκεανού φέρνοντας στην επιφάνεια την υπαρξιακή αγωνία του καθένα: Είμαι καλά εδώ που είμαι; Ή πρέπει να βρεθώ σε άλλο μέρος, ν’ ανακαλύψω καινούργια πράγματα;  

Σε μία παράσταση γεμάτη ενέργεια και ζωντανή μουσική, η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από αντιθέσεις σε μία διαρκή μετάβαση απ’ τη θάλασσα στη στεριά κι απ’ τη στεριά στη θάλασσα συνδυάζοντας το γέλιο με τη συγκίνηση, τη χαρά με τη νοσταλγία, το ανθρώπινο με το μεταφυσικό, το πραγματικό με το φανταστικό. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην ίδια τη ζωή.

Το  Lemon, η πρώτη παραγωγή της ομάδας Experimento, ξεκίνησε το ταξίδι του το καλοκαίρι του 2018 όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε σε πρωτότυπους προορισμούς όπως: πάνω στο ferry- boat Παντόφλα στο λιμάνι της Αντιπάρου,  εν πλω  στη Σαντορίνη υπό φυσικό φως και  με θέα το ηφαίστειο (Santorini Arts Factory 2018)  και σ’ ένα καρνάγιο γεμάτο ψαρόβαρκες στην περιοχή του Λαυρίου.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Χιλιαεννιακόσια είναι ένα αγόρι που δε μεγάλωσε ποτέ. Που έμαθε να εκφράζεται μέσα από τις νότες αποφεύγοντας όλες τις συγκρούσεις στη ζωή του. Μεταμορφωμένος σε μουσική. Ένας φίλος γράφτηκε στο υποσυνείδητό του κι έγινε μέρος της ιστορίας του. Τον πλησίασε με τόλμη, μπήκε στο μονόλογό του και τον μετέτρεψε σε διάλογο. Στο Lemon, ο Χιλιαεννιακόσια συνομιλεί με τα φαντάσματά του και τη μουσική του. Το πιάνο αποτελεί το ζωτικό του χώρο. Η λιτή σκηνοθετική προσέγγιση μάς επιστρέφει στην ουσία της αφήγησης και την ανάγκη να ειπωθεί η ιστορία.

Ο Χιλιαεννιακόσια δεν είχε ακουμπήσει ποτέ το πόδι του στη στεριά.

Κι όμως, ήταν σα να τα είχε δει όλα.

Το πλήρωμα

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Λευτέρης Δούρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες – Trailer: Χάρης Γερμανίδης
Κατασκευή σκηνικού: Θωμάς Μαριάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας

Μια παραγωγή των Experimento

Λίγα λόγια για τους Experimento

Οι Experimento είναι καλλιτεχνικό δίκτυο Έρευνας και Παραγωγής. Ιδρύθηκαν το 2018 από τον Μελαχρινό Βελέντζα και τη Νατάσα Τσιντικίδη με κύρια εργασία την προετοιμασία και παρουσίαση έργων που προσεγγίζουν την πραγματικότητα από την ανάποδη και ταυτόχρονα μας φέρνουν σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Γιατίθέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές.

Ο συγγραφέας του έργου

Ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Alessandro Baricco γεννήθηκε το 1958 στο Τορίνο της Ιταλίας. Έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα που έχουν βραβευτεί κι επίσης έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: Όνειρα από γυαλί (1991), Ωκεανός (1993), Μετάξι (1996). Ο ποιητικός μονόλογος Χιλιαεννιακόσια (1994) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο Ο Θρύλος του Χιλιαεννιακόσια (1998) σε σκηνοθεσία Guiseppe Tornatore, τον Tim Roth στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Ennio Morricone να υπογράφει το soundtrack της ταινίας.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 15/10/2018

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Τοποθεσία:

Θέατρο Radar, Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93, Αθήνα

Eισιτήρια:

12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

2109769294

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Θέατρο. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.