Η Κ.Ο.Α. στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ τιμάει τον Σκαλκώτα και την Ελλάδα, ενώ η ΈΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ βραβεύει κατόπιν διαγωνισμού τα μουσικά ταλέντα της χώρας που πρωτεύουν σε όλη την υφήλιο…

70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα: Τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης «Νίκος Σκαλκώτας 2019»

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Κι η περηφάνεια επίσης. Που ένας τριαντάρης Έλληνας συνθέτης, ο Ευριπίδης Μπέκος, διέπρεψε στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης με το όνομα του μεγάλου μας μουσουργού Νίκου Σκαλκώτα, που μας συγκλονίζει ακόμη και μετά θάνατον. Κι όχι μόνον με την πρωτοπορειακήν και ρηξικέλευθον αρμονίαν του, αλλά με τον ταπεινό βίο τού εργάτη της Τέχνης, όστις με άκραν σεμνότηταν, ήθος, πάθος κι επιμονή στην αλήθεια της μουσικής του πέρασε σύντομα από την νεοελληνική μας πραγματικότητα κι αναλήφθηκε σε φωτεινότερες διαστάσεις, εκεί όπου τα αρχέτυπα των πλατωνικών και πυθαγόρειων ιδεών-στερεών υπερίπτανται κι εγγράφονται στον αενάως κυλιόμενον αιθέραν τού Δίνου (για να θυμηθούμε τις θεωρίες των σοφιστών-προσωκρατικών φιλοσόφων, όπως εκτίθενται στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη). Έκλαψα σπαρακτικά παρακολουθώντας στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μεγάρου την κατατοπιστικότατη ταινία να διατρέχει μια ζωή που κόπηκε βίαια κι άδοξα, εξαιτίας της φτώχειας και της ελλείψεως επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως. Έλεος! Είχαμε στη χώρα μας έναν από τους μεγαλύτερους μουσουργούς του κόσμου και πέθανε αβοήθητος, σφαδάζοντας βουβά μέσα στους πόνους για να μην ενοχλήσει την έγκυο σύζυγό του που κοιμόταν δίπλα του. Ο δεύτερος γιος που πήρε και το μικρό του όνομα γεννήθηκε μετά το θάνατό του… Δεν θέλω σήμερα εδώ να μεμψιμοιρήσω για όλους εκείνους τους σημαντικούς πνευματικούς άνδρες και γυναίκες, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό μετά θάνατον. Αυτά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Ίσως όχι στον ίδιο βαθμό, τόσο που να γενικεύονται ως κανόνας. Ενώ κάπου αλλού μπορεί να είναι απλώς οι φωτεινές (ή «σκοτεινές») εξαιρέσεις.

Χάρηκα ιδιαίτερα και την σεμνή τελετής απονομής του πρώτου βραβείου στον νεαρό διακριθέντα του διαγωνισμού «Νίκος Σκαλκώτας 2019» και την διαυγή, συγκινητική, διθυραμβική ομιλία του Πρόεδρου της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ. Δημιουργοί σαν αυτόν, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αδιαμφισβήτητου κύρους, πνευματικοί άνθρωποι διεθνούς βεληνεκούς όπως αυτός ο Καθηγητής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος περιποιούν τιμήν τόσον εις την χώραν μας όσο και εις κάθε πολιτιστικό οργανισμό όπου συν-λειτουργούν με ανιδιοτέλεια, φιλότητα, σεβασμό, αλληλεγγύη κι αρμονία…

Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ήταν ιδιαίτερη, όχι μόνον γιατί απέδωσε με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο τα δύσκολα από τεχνικής πλευράς του αθάνατου Νίκου Σκαλκώτα, αλλά παρουσίασε και το έργο του βραβευθέντος και διακριθέντος στον Διαγωνισμό Ευριπίδη Μπέκου (γεννηθέντος το 1991)  με τίτλο «ΝΕΟΤΤΙΑΝ».  

            Εύχομαι να βρισκόμαστε πάντα στη θέση να θαυμάζουμε και να εκτιμάμε την αγαθή τύχη των καλλιτεχνών μας και των πνευματικών ανθρώπων που θυσιάζονται για την ανύψωσιν του Πολιτισμού και των Ιδεών του Διαφωτισμού σε αυτόν τον πολύπαθο τόπο που είναι η χώρα μας, η πάμφωτος ανά τους αιώνας Ελλάδα.

            Συγχαρητήρια σε όλους!!! Εύγε στον νεαρό μουσουργό. Του ευχόμαστε να συναντήσει λιγότερα έως ελάχιστα εμπόδια και να συνεχίσει το έργο του μεγάλου ομοτέχνου του, μην αφήνοντας το νήμα να διακοπεί, επιτρέποντας στον μίτο της μουσικής Αριάδνης, όχι πια στην Νάξο, αλλά στην Αθήνα, να μας οδηγήσει έξω από κάθε σκοταδισμό κι απολυταρχία προς την απόλυτη Ελευθερία, την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, την Αδελφοσύνη όλων των επί γης ανθρώπων. Κι αυτό μόνο με την Μουσική, την Ποίηση και την υψηλή Τέχνη μπορεί να επιτευχθεί…

 

 

Δρ. Κωνσταντίνος Β. Μπούρας

 

 

INFO:

http://www.eem.org.gr/

http://www.eem.org.gr/node/1346

https://music.ionio.gr/gr/department/staff/papadatos/

http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4607

https://www.ert.gr/radiotileorasi/politismos-radiotileorasi/technes-radiotileorasi/afieroma-ston-niko-skalkota-sto-megaro-moysikis-athinon-2/

https://www.koa.gr/media/3256/koa19-20-brochure-20cmx28-7cm-1-2.pdf

https://www.monopoli.gr/2019/11/25/showtimes/exhibitions/356598/anakalyptontas-ton-skalkota-ekthesi-sto-megaro-mousikis-athinon/

http://www.gcu.org.gr/node/1346

70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα: Τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης «Νίκος Σκαλκώτας 2019»

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα                    

Τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης «Νίκος Σκαλκώτας 2019»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ΩΡΑ 20:30

ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ 

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του σπουδαίου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, προκήρυξαν Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για συμφωνική ορχήστρα, με τίτλο «Νίκος Σκαλκώτας 2019», με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία σε συνθέτες απ’ όλον τον κόσμο να συνθέσουν νέα έργα για ορχήστρα και να προάγουν τη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, θα ερμηνεύσει δύο έργα του Νίκου Σκαλκώτα καθώς και το βραβευμένο έργο ΝΕΟΤΤΙΑΝ  του νεαρού συνθέτη Ευριπίδη Μπέκου, ο οποίος εκτός από το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, τιμάται και με το βραβείο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για το καλύτερο έργο Έλληνα συνθέτη, ηλικίας κάτω των τριάντα πέντε ετών.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου “Skalkottas Today”, που εντάσσεται στο «2019 – Έτος Νίκου Σκαλκώτα», κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις με συνδιοργανωτές την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το Ίδρυμα Αιμίλιος Χουρμούζιος – Μαρίκα Παπαϊωάννου.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης «Νίκος Σκαλκώτας 2019» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πρόγραμμα

Ευριπίδης Μπέκος (γεν. 1991)

Βραβείο «Νίκος Σκαλκώτας 2019», Βραβείο Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

ΝΕΟΤΤΙΑΝ 

 

Νίκος Σκαλκώτας (1904 – 1949)

Κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα

  1. Andante – Allegro
  2. Andantino

III. Allegro vivo e molto ritmato

Σολίστ: Μιχάλης Σέμσης

 

Νίκος Σκαλκώτας (1904 – 1949)

Τέσσερα μέρη από τη Συμφωνική Σουίτα αρ. 2*

Ι. Ouvertüre Concertante

ΙΙ. Toccata

ΙΙΙ. Promenaden-Marsch

  1. Finale. Perpetuum mobile (Rondo) (σε ενορχήστρωσηΚωστή Δεμερτζή)

 

*Επιμέλεια μουσικού υλικού:  Γιάννης Τσελίκας, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής

 

Διαφήμιση
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Μουσική. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.