MR. LEONARD από τους GINGER CREEPERS THEATER BAND στο ΝΕΟ Θέατρο 14

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Ατμοσφαιρική παραμυθία της ψυχής, της κουρασμένης από την τόση πεζότητα. Καθαρή ποίηση μέσα στην ποίηση. Μοντερνιστικός ελεύθερος συνειρμός και μετανεωτερική αναδόμηση ενός μύθου μέσα από την δημιουργία ενός άλλου, ελάσσονος, πρόσκαιρου σκηνικού μύθου που ακολουθεί, αναδιηγείται και συμπληρώνει τον πάνκοινο. Τελικά, μυστήριο πράγμα η Τέχνη, ακολουθεί διαδρομές του μυαλού, εκεί που κανένας ερευνητής δεν μπορεί να εισχωρήσει χωρίς να πληρώσει διόδια σε έρεβος, στεναχώρια και σκοτεινιά. Η θεατρική παράσταση αντιθέτως ελαφραίνει το απονενοημένο της καταβυθίσεως εις τα βένθεα αλός του συλλογικού Υποσυνειδήτου με τον ενδιάθετο χιούμορ της και τον υπερτονισμό της θεατρικότητας, της συμβάσεως δηλαδή εκείνης σύμφωνα με την οποία είναι όλα εφικτά, πιθανά και ανώδυνα, σαν παιχνίδι μπολιασμένο από την Καιρό με την παιδικότητα ενός Χρόνου φταίχτη που προσπαθεί να συμμαζέψει τις ψηφίδες από το ψηφιδωτό της κατάρρευσής του. Κι αν μιλώ σιβυλλικά, είναι γιατί το θέμα αυτό πολύ μου άρεσε και με ταξίδεψε σε μήκη και πλάτη μακρινά ενός πολιτισμού διανθισμένου από εμβόλια, δάνεια και μπολιάσματα αλλότριων μουσικών αλλά και πανανθρώπινων ρυθμών, αναγνωρισμένων κι αναγνωρίσιμων απ’ όλες τις ψυχοσωματικές μας οντότητες απανταχού της Γης. Τα καλά της παγκοσμιοποίησης… Ένα από αυτά τα καλά είναι η οικουμενικότητα της πληροφορίας κι η αναγνωρισιμότητα της μουσικής απανταχού του ταλαιπωρημένου κι ασθμαίνοντος πλανήτη μας που παλινωδεί μεταξύ της πλήρους οικολογικής καταστροφής και της πλήρους αναγεννήσεως.

Ο Leonard Kohen αποσύρθησε σε βουδιστικό μοναστήρι ασκούμενος στην πλήρη ακινησία κι απάθεια του zen, πριν προβεί σε αυτή την τελευταία αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, όχι χάριν υστεροφημίας αλλά ολοκληρώσεως μίας παρουσίας συνετής στον άδολο έρωτα και στην αμοιβαία αγάπη, που εκφράζεται με χοροθεατρικές παλινδρομήσεις των κορμιών που ανασαίνουν αισιοδοξία ξεδιψώντας με αιθέρα και τρεφόμενα με συμπαντικά ρεύματα. Αυτά τα παγκόσμια μηνύματα υποδηλώνει τόσο η επίτοιχη προβολή αποσπασμάτων από το video της εμβληματικής αυτής συναυλίας όσο και η επί σκηνής αναπαραγωγή δίκην μουσικού studio ή ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού ηχοχρωμάτων κι αισθημάτων εξαιρετικών, αντικειμένων ποθητών μιας συλλογής που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα παρά την τελεσφόρον  εντέλειά της.

Μα τα τούτα και με τα ‘κείνα θέλω να πω ότι οι GINGER CREEPERS κάνουν στο θέατρο ό,τι κι οι πρώτοι εμψυχωτές των «πειρατικών» ραδιοφωνικών σταθμών. Σπέρνουν λουλούδια αταξίας μέσα σε ένα χάος σαφώς οριοθετημένων πλαισίων και άγραφων σκηνικών κανόνων. Αναρχικοί εκ πεποιθήσεως, φιλοτεχνούν από θέμα σε θέμα ένα «έργο εν εξελίξει», μια μουσική οπτική, μία τοιχογραφία όλων όσων θα θέλαμε να ζήσουμε και το παρόν μας αρνείται προωθώντας την απαίτησή μας σε ένα θολό μέλλον, έξω από τα συμβατικά χωροχρονικά μέτρα και σταθμά του αενάου τώρα.

Εξαιρετική δουλειά, ελπίζω να εκτιμηθεί από τους ειδήμονες, από τους επαρκείς θεατές που τους καλώ εδώ και τώρα να αυτενεργήσουν με την παρουσία τους και πληρώνοντας εισιτήριο προκειμένου να απολαύσουν δικαίως κι επαξίως αυτή την ανεπανάληπτη, τη μοναδική και ρευστή θεατρική τελετουργία, με την άκρα σοβαρότητα που αρμόζει στους απελπισμένους από τη μικρότητα γύρω μας.

 

Μετά λόγου Γνώσεως,

 

Δρ. Κωνσταντίνος Β. Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

info:

ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ 14 

Ο Χώρος Τέχνης 14η Μέρα γυρίζει σελίδα, μετονομάζεται σε ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ (14), και παραδίδει τα ηνία της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης στην Oμάδα Ginger Creepers (Γρηγόρης Χατζάκης &Χρήστος Καπενής) σε συνεργασία με τη Μαρία Αγγέλου.

Οι Ginger  Creepers με τη Χρύσα Ματσαγκάνη στην Οργάνωση Παραγωγής και την διεύθυνση επικοινωνίας και μια ομάδα συνεργατών που θα αποτελούν την Ομάδα του Θεάτρου 14 υπόσχονται να φέρουν νέα καλλιτεχνική και αισθητική πνοή στον χώρο με κεντρικό άξονα το ερευνητικό θέατρο.

Το Θέατρο 14 από την έναρξη της νέας σεζόν θα αποτελέσει έναν “χώρο” καλλιτεχνικής έκφρασης και εξωστρέφειας με θεατρικές παραστάσεις, performances, θέατρο για παιδιά… Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν  workshops και σεμινάρια.

Οι Ginger Creepers θα παρουσιάσουν στον χώρο, παλιότερες αλλά κυρίως νέες δουλειές τους με κεντρική παραγωγή τη νέα τους παράσταση MR. LEONARD, ένα έργο πάνω σε δέκα τραγούδια τουLeonard Cohen.

Στην ιστοσελίδα του θεάτρου (www.14theater.com ) αλλά και σε αυτήν της ομάδας (www.gingercreepers.com/14theaterυπάρχει ανοιχτή φόρμα για αιτήσεις δημιουργών και ομάδων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν 2019-2020. Θα είναι χαρά μας να επικοινωνήσετε μαζί μας.

MR. LEONARD

Μια παράσταση των GINGER CREEPERS THEATER BAND βασισμένη σε δέκα τραγούδια του L. Cohen

“Είναι τέσσερις το πρωί, τέλη Δεκέμβρη. Σου γράφω απλώς για να δω αν είσαι καλύτερα.”

Ένας θυρωρός, φτάνει σε μία σκηνή. Υπάρχουν μικρόφωνα, ηχεία, όργανα ακουμπισμένα, κόσμος που πηγαινοέρχεται και δοκιμάζει τις εντάσεις. Καταλαβαίνει πως ετοιμάζεται κάποια συναυλία. Η τελευταία συναυλία του Leonard Cohen.

 

Αλλά πώς φτάσαμε εκεί…

Ο Leonard Cohen σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, γράφει ένα γράμμα. Το γράμμα έγινε γνωστό ως “Famous Blue Raincoat”. Το απευθύνει σε έναν φίλο του. Το γράμμα φτάνει στον παραλήπτη του. Εκείνος απαντάει, με ένα νέο γράμμα, το οποίο φτάνει στη Νέα Υόρκη, αλλά ο κ. Leonard έχει μετακομίσει. Ο νεαρός θυρωρός που το παραλαμβάνει, αποφασίζει να τον βρει και να του το παραδώσει.

 

Κι έτσι ξεκινάει το ταξίδι…

Οι Ginger Creepers δημιουργούν έναν δικό τους θεατρικό χώρο, μία εγκατάσταση εμπνευσμένη, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από το έργο και το σύμπαν του μεγάλου Καναδού δημιουργού.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Κείμενο: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής, Γρ. Χατζάκης)

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμια: Lila Nova

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Β. Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

 

Με τους: Χρήστο Καπενή , Κλεοπάτρα Τολόγκου

 

 

Χρύσα Ματσαγκάνη

Contact: tel. (+30)6982344130

mailchrysamtg@gmail.com 

Communications & Public Relations 

 

Διαφήμιση
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Θέατρο, Μουσική. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.