«Μια στιγμή μέσα στον χρόνο» της Ελένης Πριοβόλου.

Γράφει ο Χρήστος Ναούμ

 

Σε μια κομψή έκδοση, 434 σελίδων, από τον Εκδοτικό Οίκο Καστανιώτη,  η Ελένη Πριοβόλου παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό το νέο της μυθιστόρημα «Μια στιγμή μέσα στο χρόνο». Το αφήγημα αφορά την ζωή ενός γνωστού φιλοσόφου, που ξετυλίγεται ως εξομολόγηση-συνέντευξη σε μια επίσης γνωστή δημοσιογράφου, της Ἀσπα Παμπλέκη. Ένα συνεχές πήγαινε-έλα στο παρελθόν από το παρόν ξετυλίγει σιγά σιγά την ιστορία. Ρίζες που θέριεψαν παλιά έγιναν φυτά με πλούσια φυλλωσιά κι απέδωσαν καρπούς. Ο κεντρικός ήρωας Φωκάς Κορέσιος έζησε μια ταραχώδη ζωή, γεμάτη έρωτες, αγωνίες, μάχες  για την επιβίωση του, κατασκοπείες κατά την διάρκεια του Β. Παγκοσμίου πολέμου, που συνεχίστηκαν μέχρι τον εμφύλιο. Απογοητεύσεις από οικείους και αγαπημένους αλλά και αναζητήσεις στο πνευματικό πεδίο. Στο τέλος του πολέμου μεταφέρεται με την αγαπημένη του Σοφία στο Παρίσι, όπου θα έρθει σε επαφή με προσωπικότητες. Σαρτρ, Μπουβουάρ, Καμύ και άλλοι θα τον συντροφεύσουν  στις ανησυχίες και στα ερωτήματά του. Τελικά, θα  αναγνωριστεί  εκδίδοντας την νεανική  «ποίηση» του, η οποία γράφτηκε από άλλον. Κάποιον, που χάθηκε ξαφνικά από την ζωή του κι ας ήταν ένας έρωτας του. Όντας πια γέρος θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα απομονωθεί στο αγρόκτημα του, στην Αίγινα με παρέα το προσωπικό του και μια νεώτερη σύζυγο. Όλα, όμως, θα ανατραπούν προς έκπληξη του αναγνώστη. Το μήνυμα που θα φτάσει σε αυτόν είναι πως η ζωή ό,τι και να επιφυλάσσει, όποιες άσχημες εκπλήξεις και να κρύβει έχει την ομορφιά της και πως αξίζει κανείς να την ζει σύμφωνα με τις επιθυμίες και το σύστημα αρχών του. Το βιβλίο διαβάζεται γρήγορα, ανάλαφρα. Ένας προπολεμικός αλλά και μεταπολεμικός κόσμος ξαναζωντανεύει. Μια νοσταλγική ατμόσφαιρα δημιουργείται καθώς αναπνέουν κτίρια, δρόμοι, φορεσιές, συνήθειες εκείνων των καιρών.

Με εκπλήσσει κάθε φορά που διαβάζω τα βιβλία της Ελένης Πριοβόλου το αστείρευτο και πλούσιο λεξιλόγιο της. Μαθαίνω νέες λέξεις και ξανασυναντώ παλιές και σχεδόν λησμονημένες. Τα πρόσωπα του έργου μορφοποιούνται  νοερά   και οδηγούν τον αναγνώστη στα βαθιά μονοπάτια του υποσυνείδητου τους και της ζωής τους. Αποκαλύπτονται αφήνοντας στο τέλος να εμφανιστούν οι πραγματικές τους διαστάσεις. Συγχαίρω την συγγραφέα με την ευχή να είναι γερή και να δημιουργεί τα ελκυστικά βιβλία της. Αν συναντήσετε το «Μια στιγμή στον χρόνο» να το πάρετε χωρίς διλλήματα. Θα σας ανταμείψει.

Διαφήμιση
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Λογοτεχνία. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ «Μια στιγμή μέσα στον χρόνο» της Ελένης Πριοβόλου.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ελένη Πριοβόλου: Μια στιγμή μέσα στο χρόνο - AgrinioStories.gr

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.