Μάρτιν Σέρμαν «Όπως πάει το ποτάμι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη στο πάντα φιλόκοινον ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ.

Το ρεύμα τού Ηράκλειτου, το ρεύμα τής μόδας και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. 

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Οι εποχές αλλάζουν. Ηθική και Αισθητική μεταβάλλονται. Το θέατρο πρωτοπορεί με σχετική χρονοκαθυστέρηση. Οι κοινωνικοί θεσμοί υστερούν και προσαρμόζονται μετά από αρκετές δεκαετίες.

Οι πάσης φύσεως «επαναστάσεις» εκτός από εκτονωτικές ηφαιστειακές διαδικασίες δείχνουν τα όρια τής όποιας καταπίεσης πρωτογενών επιθυμιών, αρχετυπικών πόθων και αρχεγόνων ενστίκτων.

Οι νόμοι των ανθρώπων όταν έρχονται σε σύγκρουση με τους άγραφους νόμους τής Φύσης και τους ανεξερεύνητους Νόμους τού αχανούς Σύμπαντος Κόσμου δημιουργούν συχνά-πυκνά δραματικές εντάσεις που πυροδοτούν συγκρούσεις και οδηγούν αναπόφευκτα σε αλλαγές. Αυτή η διαδικασία είναι αναπόδραστη, όπως απεκάλυψεν πρώτος ο «σκοτεινός» Ηράκλειτος.

Ο Εμπεδοκλής μίλησε για τις αντίπαλες δυνάμεις φιλότης – νείκος, πού ισχύουν και σε υποατομικό επίπεδο, όπως αποδεικνύουν οι σύγχρονοι Φυσικοί σε ανάλογα πειράματα, όπως του CERN.

Αλίμονο σε όποιον θα βρεθεί την ώρα που η πέτρα κυλάει ακουλουθώντας την βαρύτητα ή τα άτομα έλκοντα υπακούοντας στον Ορφικό Έρωτα. Ο ίδιος ο Ορφέας αντιστάθηκε στον έρωτα των μαινάδων κι εκείνες τον διαμέλισαν τρώγοντάς τον ζωντανόν.

Οι δυνάμεις των ενστίκτων επιβιώσεως και αναπαραγωγής είναι τερατώδεις για την ανθρώπινη λογική. Είναι σαν τις ηλιακές καταιγίδες, σαν τις εκρήξεις των ηφαιστείων, σαν τους σεισμούς, σαν τους καταιγισμούς λάβας, σαν τις μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών.

Σε έναν άλλον του ποιητικό χρησμό ο Poeta vates Ηράκλειτος οραματίζεται το πραγματικό σύμπαν σαν μια πύρινη εναλλαγή δυνάμεων, μιας κλίμακας απείρως μεγαλυτέρας των ανθρωπίνων μέτρων.

Οι λεγόμενοι «προσωκρατικοί φιλόσοφοι» είδαν πέρα από τον άνθρωπο ως άτομο στην περιορισμένη χωροχρονική και νοητική κατοικία του.

Σήμερα ζούμε στον απόηχο των μεσαιωνικών ιδεών, του αναγεννησιακού ελληνορωμαϊκού ανθρωποκεντρισμού, του ουμανιστικού Διαφωτισμού και μόνον η Ελευθερία τής Έκφρασης μπορεί να μας διασώσει ως είδος και ως πλανήτη.

Στο έργο αυτό του ιδιοφυούς Σέρμαν κρύβεται έντεχνα, αριστοτεχνικά η προφανής ειρωνεία για την συμβατοποίηση των ανθρώπινων αισθημάτων, για την κοινωνικοποίηση ερώτων, που δεν έχουν αλίμονο διάρκεια και μετεξελίσσονται σε αγάπη, η οποία όμως αφήνει την σάρκα διαρκώς πεινασμένη.

Αυτό το οξύμωρο αναδύεται ανάγλυφο επί σκηνής χάρη σε τρεις συμπληρωματικούς ηθοποιούς (η τέλεια διανομή), που επιδεικνύουν τα νοήματα δια των αισθημάτων και τα αισθήματα δια των σωμάτων.

Εκπληκτική σκηνοθεσία, άψογες ερμηνείες, ταιριαστό σκηνικό, φιλικοί φωτισμοί, ενδιαφέρον ηχοτοπίο, περιγραφικά κοστούμια, που δεν περιορίζονται όμως σε συγκεκριμένα χωροχρονικά πλαίσια.

Τα συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα αναβλύζουν αυτόματα για όλους τους καλλιεπείς και καλλίφωνους συντελεστές αυτού τού σκηνικού θαύματος:

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση: Αντώνης Πέρης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης

Σκηνικά-κοστούμια-σχεδιασμός βίντεο: Μικαέλα Λιακατά

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κλειώ Παπατζανάκη-Χρυσοβέργη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

Eρμηνεύουν: Περικλής Μουστάκης (Μπο), Μάνος Καρατζογιάννης (Ρούφους), Δημήτρης Ροΐδης (Χάρυ)

 

Μην τους παραλείψετε. Στηρίξτε τους!!! Μιλάνε γι’ αυτά που μας απασχολούν σήμερα και θα καθορίσουν το αύριό μας (που δεν είναι συνώνυμο τού μέλλοντος, αλλά ένα διαρκές παρόν).

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info από το Δελτίο Τύπου:

Μάρτιν Σέρμαν

«Όπως πάει το ποτάμι»

σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη

 

Πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σταθμός

 

Παραγωγή: LEAD-IN-ARTS A.M.KE

Επιχορηγούμενη παραγωγή από το Υπουργείο Πολιτισμού

 

Δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνει κανείς πότε ακριβώς χάθηκε αυτή η εκκεντρικότητα; Πότε ο περίεργος μεταλλάχθηκε σε νευρωτικό μα και σε ευτυχή ταυτόχονα…

 

Σαράντα χρόνια μετά το θρυλικό «Μπεντ», το τελευταίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε Αγγλία και Αμερική, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση του Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Πρόκειται για μια μοναδική ερωτική ιστορία που ισορροπεί με δεξιοτεχνία ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση.Το έργο αποτυπώνει τους θριάμβους και τις ήττες του κινήματος των ομοφυλοφίλων, πενθώντας και γιορτάζοντας αντίστοιχα για τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά και για τις διεκδικήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 18:00, από 26 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/opos-paei-to-potami/

……………

 

Συνημμένα θα βρείτε το δελτίο Τύπου & φωτογραφικό υλικό.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, παραμένω στη διάθεσή σας.

 

Με εκτίμηση,

Ευαγγελία Σκρομπόλα

 

 

Evangelia Skrobola  

art & culture communication 

Εeskrobola@gmail.com

Τ: 6972 54 70 75 

W: www.skrob.gr

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Θέατρο. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.