Στο θέατρο ALTERA PARS η μουσικοθεατρική παράσταση «Κρόνος και Δίας: Μονομαχία χωρίς τέλος», σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

  

Επιτέλους, θυμηθήκαμε πως έχουμε κληρονομήσει στην πανάρχαια, ενιαία και διαχρονική πλούσια κι εύπλαστη ελληνική γλώσσα μας κείμενα που αξίζουν τής προσοχής μας, όχι μόνο για το μυθολογικό-κοσμολογικό τους βάρος, αλλά γιατί είναι φορείς υψηλών ποιητικών νοημάτων, ικανών και αναγκαίων προκειμένου να τροφοδοτήσουν τους προβληματισμούς που γεννά η περίπλοκη, μεταβατική και μεταιχμιακή εποχή μας.

Η αρχαία Ελληνική Μυθολογία, έτσι όπως εκφράστηκε κι έφτασε έως εμάς μέσα από την γραπτή και προφορική παράδοση, είναι μια πλούσια πηγή ναμάτων πρόσφορων για δραματοποίηση.

Ήδη οι αρχαίοι Έλληνες δραματικοί ποιητές ομολογούσαν πως «τρέφονταν με ψίχουλα από το τραπέζι τού Ομήρου». Πόσω μάλλον εμείς.

Κίνηση, ζωντανή επί σκηνής μουσική, χορός, έρρυθμος λόγος, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, υπεραναλυτική σκηνική διδασκαλία, σκηνοθεσία… ήταν όλα άψογα, λειτουργικά και σε αγαστή σύμπνοια.

Ο Πέτρος Νάκος έκανε (και αυτή τη φορά) θαύματα βασιζόμενος όμως πάνω σε μια γερή, φωτεινή ιδέα και σε ένα ντουέτο ερμηνευτών συμπληρωματικών και ταιριαστών.

Η σωστή επιλογή συνεργατών είναι βασική σε μονοπρόσωπες, μονολογικές θεατρικές δουλειές, τόσο που να καθορίζει (απουσία «διανομής») το κρινόμενο αποτέλεσμα.

Πολύ ωραία όλα και «μεγάλα φωτισμένα», όπως θα έλεγε ο Καβάφης.

Σπανίως απολαμβάνω τον θεατρικό λόγο. Πρώτον, γιατί δεν εκφέρεται σωστά σήμερα από την νέα γενιά κάποιων απαίδευτων ηθοποιών. Και δεύτερον, γιατί ακόμα κι όταν ακούγεται ο θεατρικός λόγος μεταφέρει μη νοήματα και συμβάλλει στην διάδοση της περιρρέουσας α-νοησίας (μετανεωτερικής, αλλά όχι μόνον…).

Έτσι βυθίστηκα στον μύθο όπως άλλοι βουλιάζουν στην πολυθρόνα τους, όπως άλλοι κολυμπάνε στη θάλασσα μέσα στο καταχείμωνο.

Άχαρη η εποχή μας. Χαροπαλεύει ο πολιτισμός μας. Καιρός να ξαναθυμηθούμε τα αρχαία του ελληνορωμαϊκά και πρωτοχριστιανικά θεμέλια.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές:

 

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος

 

Σύλληψη/Ιδέα: Αγγελική Κοντού

 

Ερμηνεία: Aγγελική Κοντού

 

Πρωτότυπη /ζωντανή μουσική: Γιώργος Διαμαντόπουλος

 

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα

Επιστημονική σύμβουλος: Mίνα Χειμώνα

Ηχοληψία/βίντεο παράστασης: Iωσήφ Τοπαλιάν

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Άντα Κουγιά

 

Trailer:  https://youtu.be/LixptBTHV0A.

 

 

Στο Altera Pars βλέπεις μόνο επιτυχίες, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, επιστημονικής επάρκειας, καλού γούστου και ηθικής.

 

 

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

 

Info από το Δελτίο Τύπου:

 

Το θέατρο ALTERA PARS, μετά από σχεδόν 2 δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για το κοινό  με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Κρόνος και Δίας : Μονομαχία χωρίς τέλος», σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου. Η παράσταση, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του θεσμού « Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του ΥΠΠΟΑ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έρχεται στην σκηνή του  ALTERA PARS κάθε Τετάρτη στις 21:00 από 24 Νοεμβρίου. 
Στις δύσκολες μέρες  που περνά το θέατρο στην εποχή της πανδημίας σας περιμένουμε να σμίξουμε πάλι και να ξαναθυμηθούμε πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η ζωντανή μας αλληλεπίδραση στο φυσικό χώρο, που τόσο στερηθήκαμε όλον αυτό τον καιρό.

Ομάδα Altera Pars

Για όλα μας τα νέα περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας και ακολουθήστε μας στις σελίδες στα social media:

Site : https://www.alteraparstheater.gr/

Fb: Altera Pars B (http://www.facebook.com/altera.parsb/) ,
Altera Pars (https://www.facebook.com/alteraparstheater )

Instagram: alterapars_theater  ( https://www.instagram.com/alterapars_theatre/?hl=en )

ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣ: Mονομαχία χωρίς τέλος

 

Μια μουσικοθεατρική performance με μία ηθοποιό, έναν μουσικό και πολλά παραδοσιακά όργανa απ’ όλο τον κόσμο,
για την αιώνια πάλη της ζωής ενάντια στο χρόνο.

– Τι είναι ο χρόνος και μπορεί ποτέ ο άνθρωπος να τον δαμάσει;

Αναζητώντας απαντήσεις στην αιώνια αγωνία του ανθρώπου γύρω απ’ το ζήτημα του χρόνου, η παράσταση στρέφεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στον  μύθο του Κρόνου και την κοσμογονική σύγκρουσή του με το Δία, γνωστή στη μυθολογία και ως Τιτανομαχία. Ο Τιτάνας Κρόνος, παγκόσμιο σύμβολο του αδηφάγου χρόνου, καταβροχθίζει τα παιδιά του οδηγώντας τα στην ανυπαρξία. Την παντοδυναμία του έρχεται ν’ ανατρέψει το μοναδικό παιδί που ξέφυγε της καταστροφικής μανίας του, ο Δίας, που ετυμολογικά και συμβολικά προσδιορίζεται ως πηγή της «ζωής». Έτσι ο μύθος μπορεί να ιδωθεί ως το διαχρονικό όνειρο εξάλειψης του χρόνου, που μας υπενθυμίζει πως ο χρόνος δύναται τελικά να νικηθεί εκεί όπου η ζωή επικρατεί.

Ο αφηγηματικός κορμός της παράστασης βασίζεται στη Θεογονία του Ησίοδου και πλαισιώνεται από ορφικούς ύμνους.
Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» το Σεπτέμβριο του 2021, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Κάθε Τετάρτη στις 21:00 από 24 Νοεμβρίου

Θέατρο Altera Pars ( Mεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός)

Εισιτήρια στο Viva.gr https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/kronos-ke-dias-monomachia-choris-telos/
και στο ταμείο του θεάτρου

Τηλ.επικοινωνίας: 210 3410011


Κριτικές παράστασης:

https://proini.news/mia-atmosfairiki-parastasi-pou-entuposiase/?fbclid=IwAR3XVkrTfXyWUBdOeRNpANTWsCxCQEjTwstf7-CoDrqROjNOtIJ8UzJaNSg

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Θέατρο, Λογοτεχνία. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Στο θέατρο ALTERA PARS η μουσικοθεατρική παράσταση «Κρόνος και Δίας: Μονομαχία χωρίς τέλος», σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS 2021-22 – Cosmos News

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.