Νόρα, Το σπίτι της κούκλας

Από 21 Ιανουαρίου 2023 έως και τουλάχιστον 2 Απριλίου 2023

στο

Θέατρο Altera Pars

σε

μετάφραση – σκηνοθεσία – ερμηνεία: Πέτρου Νάκου

 

κριτική από τον ποιητή, θεατρολόγο και μεταφρασιολόγο Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Η εκτός σκηνής ταραντέλα και η επί σκηνής πρόβα της είναι το μόνο που συνδέει τον μακρινό Βορρά τού Ίψεν με τον κοντινό μας ελληνορωμαϊκό Νότο.

Κατά τα άλλα αυτό το «ψυχρό» δράμα για φλεγματικούς ηθοποιούς ελάχιστα επίκαιρο είναι, εάν μελετήσει κανείς τις στατιστικές περί διαζυγίων και για «εγκατάλειψη συζυγικής στέγης».

Ό,τι από εξαίρεση γίνεται κανόνας κι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τής καθημερινότητας ελάχιστα ενδιαφέρει τους δραματουργούς, εκτός εάν το αντιμετωπίσουν ως πρόκληση κι ευκαιρία για πρωτοποριακή καινοτομία.

Όπερ έπραξε ο έμπειρος θεατράνθρωπος Πέτρος Νάκος, που με γερή πρακτική εμπειρία οργάνωσε ένα θέαμα ακραιφνώς εξωστρεφές και υπερκινητικό στους γνωστούς φρενιτώδεις ρυθμούς που επιδίδεται.

Αυτό έχει μιαν άκρως εκσυγχρονιστική πλευρά, αλλά και μια παράπλευρη απώλεια: χάνεται από το «ηχητικό τοπίο» ένα μεγάλο μέρος των απαραίτητων σιωπών και παύσεων, που βοηθούν την ψυχοσωματική οντότητα τού θεατή να απορροφήσει, να μεταβολίσει και να αποθηκεύσει τους από σκηνής εκπεμπομένους κραδασμούς.

Όμως το αποτέλεσμα τον δικαιώνει από πολλές πλευρές: μεταφραστική (απόδοση), σκηνοθετική (διδασκαλία), ερμηνευτική (κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση από τους άλλους διονυσιακούς τεχνίτες, που επιδίδονται σε μια αγωνιώδη κούρσα να τον προλάβουν – τόσο κατακλυστικός και κατακλυσμιαίος είναι επί σκηνής).

Δίπλα του χάνεται η Νόρα, που παραπέμπει μεταξύ δακρύβρεχτου μελοδράματος και κινηματογραφικής ερμηνείας (του βωβού κινηματογράφου). Η εξαίρετη ηθοποιός Αγγελική Κοντού μού θυμίζει την υπερκινητική μανιέρα τής Κατίνας Παξινού, που πόζαρε συνήθως ¾, χάριζε όμως ενίοτε την γοητεία των τεράστιων (τονισμένων) ματιών της στο αδηφάγο βλέμμα τού θεατή.

Εκείνη όπως που ξεχωρίζει για το ήθος και την ερμηνεία της, είναι η απολύτως λιτή, λακωνική και εύστοχη Άντα Κουγιά, που με το αφαιρετικό της παίξιμο δίνει στην παράσταση και το οξυγόνο και τον αντιστικτικό φωτισμό που απαιτεί ο σημαντικός ρόλος της (ειδικά στη σκηνή που αποτρέπει τον εραστή της να χαριστεί στο Ψεύδος και να αποτρέψει – την τελευταία στιγμή – την αποκάλυψη τής Αλήθειας.

Και η Αλήθεια λάμπει στο τέλος και τους παρασέρνει όλους στο αναπόδραστο κοσμικό ρεύμα τού Ηράκλειτου, δικαίους και αδίκους. «Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

 

Σημαντική η παρουσία τής Σοφίας Παναγιωτάκη, οικονόμου-τροφού που υποδύεται επιτυχώς ΚΑΙ την ταξιθέτρια ξεναγώντας μας στο θέατρο-σπίτι της με την τρανή οικοδέσποινα Μίνα Χειμώνα στην κορυφή τής σκάλας.

 

Οι άλλοι δύο άντρες ηθοποιοί, καρατερίστες με τα όλα τους, καλλιτέχνες ολκής πλαισίωσαν χαριτωμένα τον επίμαχο πρωταγωνιστή που εθελοτυφλεί αλλά τελικά πέφτει στην άβυσσο τού Σίσυφου.

Νιλς Κρόγκσταντ (διπλή διανομή): Δημήτρης Δρακόπουλος, Σάκης Σιούτης.

Γιατρός Ρανκ: Δημήτρης Αγοράς.

Εκπληκτικά τα σκηνικά (Ohm David) και τα κοστούμια (δια χειρός Δέσποινα Χειμώνα).

Μπαρόκ οι φωτισμοί, σχεδιασμένοι από τον πολυτάλαντο αναγεννησιακό σκηνοθέτη.

Αξιομνημόνευτοι όλοι οι συντελεστές (του ιδιοφυούς και διόλου ξεπερασμένου δραματικού ποιητή μη εξαιρουμένου):

 

Συγγραφέας: H. Ibsen

 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

 

Σκηνικά: Ohm David

 

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Πέτρος Νάκος

 

Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού – Πέτρος Νάκος

 

Επιμέλεια Κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα

 

Δραματουργική επεξεργασία: Mίνα Χειμώνα

 

Επεξεργασία ήχων: Iωσήφ Τοπαλιάν

 

Βοηθός Παραγωγής: Διονύσης Μανιώτης

 

Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Σαββάκης

 

Φωτογραφίες: Ελπίδα Μουμουλίδου

 

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

 

Γραφιστική επιμέλεια: Γιώργος Παπαδόπουλος

 

Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

 

 

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΡΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ, ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΟΜΕΝΑ είναι…

 

 

Αδέκαστος ο

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

 

 

 

Info:

https://www.viva.gr/tickets/theater/nora-to-spiti-tis-kouklas/

«Νόρα: Το σπίτι της κούκλας» του H. Ibsen

 

Μετάφραση – σκηνοθεσία:

Πέτρος Νάκος

 

Παραστάσεις:

Από 18 Δεκεμβρίου

Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00

 

θέατρο Altera Pars

 

Trailer Παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=3Df_1ZWi6_8

 

«Περιμένοντας το θαύμα να συμβεί…»

 

Με το κλασικό αριστούργημα του Η. Ιbsen «Nόρα: Το σπίτι της κούκλας» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars γιορτάζει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

Η εμβληματική Νόρα, διαχρονικό σύμβολο της γυναίκας που αγωνίζεται να βρει τον εαυτό της ανάμεσα στους πολλαπλούς και συχνά αντιφατικούς ρόλους που της επιβάλλονται, έρχεται από 18 Δεκεμβρίου 2022 κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 στη σκηνή του Altera Pars.

 

Ο Πέτρος Νάκος ξαναστήνει ένα «Κουκλόσπιτο» τόσο οικείο και γνώριμο σήμερα, σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά την αρχική του θεμελίωση, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ο κόσμος έχει –επί της ουσίας–  αλλάξει. Κι όμως, από την εποχή που γέννησε το έργο, οι νόμοι, η κοινωνία, η καθημερινότητα ακόμη και οι ιδέες των ανθρώπων άλλαξαν κατά πολύ.

 

Τα συναισθήματα όμως; Πόσο έχουν αλλάξει άραγε τα συναισθήματα μας ενάμιση αιώνα τώρα;

Το αίσθημα χρέους της γυναίκας να προσφέρει ανιδιοτελώς και άνευ όρων τον εαυτό της στην οικογένεια. H αίσθηση ιδιοκτησίας και ελέγχου του άντρα συζύγου – προστάτη απέναντι στη γυναίκα σύζυγο-ερωμένη. Η γυναικεία “ανασφάλεια” που συχνά “δικαιολογεί” την ανδρική τάση για προστασία και επιβολή.  Πόσο μακρινά και ξεπερασμένα είναι για τη σύγχρονη κοινωνία μας;

 

Η στατιστική των γυναικοκτονιών αποδεικνύει δυστυχώς, πως τα τοξικά συναισθήματα στις σχέσεις των φύλων και την οικογένεια παραμένουν ισχυρά μέσα μας λες κι έχουν εγγραφεί σ’ ένα γονίδιο που μεταφέρεται σχεδόν αναλλοίωτο από γενιά σε γενιά.

 

Λίγα λόγια το έργο:

Η Νόρα και ο Τόρβαλντ αγαπιούνται, ή μάλλον έτσι πιστεύουν. Πόσο αληθινή όμως είναι μια αγάπη φορτωμένη τα συναισθηματικά βαρίδια και τις επιτελέσεις των έμφυλων ρόλων που έχουν μπολιαστεί στο βαθύ πυρήνα του ψυχισμού τους; Πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι μια αγάπη χωρίς σεβασμό και βαθιά γνώση του “άλλου”; Και πόσο γερά μπορεί να ‘ναι τελικά τα θεμέλια ενός “Κουκλόσπιτου” στηριγμένου σε ψέματα, υπεκφυγές και αυταπάτες;

 

O κόσμος της Νόρας είναι προστατευμένος κάτω από ένα αστραφτερό κάλυμμα με πολλή χρυσόσκονη και λίγη ουσία. Κι όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι σκοτεινό κρύβεται κάτω από το επίχρισμα της ανεμελιάς της. Αυτό που ξεκινά σαν οικογενειακό δράμα γρήγορα αποκαλύπτεται πως είναι ένα θρίλερ ζωής και θανάτου, που αποτυπώνει έξοχα τα πιο σύνθετα και στριφνά κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς να αποδίδει εύκολες ταμπέλες σε καλούς και κακούς, θύτες και θύματα και χωρίς να υποδεικνύει εμφανείς δρόμους διαφυγής. Η ιστορία της Νόρας μοναδικά συναρπαστική, προσφέρει μια αγωνιώδη κλιμάκωση που έχει τη δύναμη να αιχμαλωτίζει τον ψυχισμό μας σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά. Το “Κουκλόσπιτο” ταξιδεύει στη σκηνή με την ίδια ορμητικότητα, την ίδια αποκαλυπτική, ενοχλητική Αλήθεια και ασυναγώνιστη γοητεία, σα να υπερίπταται πάνω από τις χώρες και τις εποχές, στοχεύοντας στο επίκεντρο του ανθρώπινου πάθους και υπενθυμίζοντάς μας πως για να συμβεί το “θαύμα” της πραγματικής ένωσης δύο ανθρώπων δεν αρκεί μόνο η πίστη, αλλά χρειάζεται πολλή κι επίπονη “δουλειά” με τον εαυτό και τον άλλον.

 

Η υπόθεση:

Παραμονή Χριστουγέννων στο ευτυχισμένο σπίτι του Τόρβαλντ και της Νόρας Χέλμερ, που διανύουν την πιο ανέμελη περίοδο της ζωής τους. Δώρα για τα παιδιά, ετοιμασίες για το γιορτινό δείπνο. Χαρά, ασφάλεια και θαλπωρή. Δεν θα αργήσουν όμως να εμφανιστούν οι πρώτες ρωγμές στην επιφάνεια της ευτυχίας τους, καθώς ο εκβιασμός, τα ψέματα και τα ερωτικά τρίγωνα αποσαθρώνουν τα θεμέλια του σπιτικού τους, οδηγώντας σε συμπεράσματα σοκαριστικά για κάθε σχέση και εποχή.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

«Νόρα: Το σπίτι της κούκλας»

 

Συγγραφέας: H. Ibsen

 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

 

Σκηνικά: Ohm David

 

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Πέτρος Νάκος

 

Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού – Πέτρος Νάκος

 

Επιμέλεια Κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα

 

Δραματουργική επεξεργασία: Mίνα Χειμώνα

 

Επεξεργασία ήχων: Iωσήφ Τοπαλιάν

 

Βοηθός Παραγωγής: Διονύσης Μανιώτης

 

Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Σαββάκης

 

Φωτογραφίες: Ελπίδα Μουμουλίδου

 

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

 

Γραφιστική επιμέλεια: Γιώργος Παπαδόπουλος

 

Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

 

 

 

Παίζουν οι:

 

Νόρα: Αγγελική Κοντού

 

Τόρβαλντ Χέλμερ: Πέτρος Νάκος

 

Χριστίνα Λίντε: Άντα Κουγιά

 

Νιλς Κρόγκσταντ (διπλή διανομή): Δημήτρης Δρακόπουλος, Σάκης Σιούτης

 

Γιατρός Ρανκ: Δημήτρης Αγοράς

 

Άννα: Σοφία Παναγιωτάκη

 

 

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Σάββατο στις 21.00

Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια Παράστασης: 120’

 

Εισιτήρια

Τιμές Εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό), 10 ευρώ (ομαδικά, άνω των 10 ατόμων), 8 ευρώ (ΑΜΕΑ/Ανέργων/Ατέλειες )

Προσφορά Προπώλησης: 12 ευρώ (έως 18/12)

 

 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη

του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

__________________________________________________

Θέατρο Altera Pars

Mεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός

Τ. 2103410011

Περιηγηθείτε στη νέα ιστοσελίδα του θεάτρου www.alteraparstheater.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Θέατρο. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Νόρα, Το σπίτι της κούκλας

  1. Ὁ/ἡ Σούλα Βύρη γράφει:

    Προς κ. Μπούρα : “Συ είπας” Πώς αντέχω τόση χολή γύρω μου; Την μεταβολίζω σε …φραπέ!!!

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.